Ako još uvek niste ustanovili koje namirnice vam prouzrokuju gorušicu, obratite pažnju na sledeće.
Ako živite avanturistički, dva puta razmislite da li ćete to preneti i na svoje kuvanje.
Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koji može da iritira sluznicu vašeg jednjaka i prouzrokuje da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući gorušicu.
Pikantne začine zamenite blažima kao što su so, ruzmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.
Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce.
Hrana sa visokim sadržajem masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i koje mogu da olabave sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline.
Iako su citrusi bogati vitaminom C, pomorandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu.
Budući da imaju visok sadržaj limunske kiseline, citrusi mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline koja je ključni krivac za osećaj žarenja u grudima.
Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentrišemo, ali istovremeno može da poveća nivo kisele želudačane sekrecije i opusti donji ezofagealni sfinkter, što omogućava kiselinama da se vrate u jednjak, piše Index.hr, a prenosi N1.
Ako se borite sa gorušicom, pokušajte postupno da smanjite kafu i odaberite napitke kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda sa prirodnim ukusom.
***
BONUS VIDEO: Maja Kocić – Ishrana može da olakša lečenje raka limfnih žlezda
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare