Foto: isa zdere / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako još uvek niste ustanovili koje namirnice vam prouzrokuju gorušicu, obratite pažnju na sledeće.

Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dva puta razmislite da li ćete to preneti i na svoje kuvanje.

Pročitajte još:

Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koji može da iritira sluznicu vašeg jednjaka i prouzrokuje da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući gorušicu.

Pikantne začine zamenite blažima kao što su so, ruzmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce.

Hrana sa visokim sadržajem masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i koje mogu da olabave sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline.

bukovače majstor amater
Foto: Shutterstock

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, pomorandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu.

Budući da imaju visok sadržaj limunske kiseline, citrusi mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline koja je ključni krivac za osećaj žarenja u grudima.

Kafa i kofein

Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentrišemo, ali istovremeno može da poveća nivo kisele želudačane sekrecije i opusti donji ezofagealni sfinkter, što omogućava kiselinama da se vrate u jednjak, piše Index.hr, a prenosi N1.

Ako se borite sa gorušicom, pokušajte postupno da smanjite kafu i odaberite napitke kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda sa prirodnim ukusom.

***

BONUS VIDEO: Maja Kocić – Ishrana može da olakša lečenje raka limfnih žlezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare