Leto, vrućina, rashlađivanje, rashladjivanje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Najbrže dehidirajuće namirnice prema mišljenju stručnjaka.

Od toga da treba da pijete mnogo vode do toga da na svakih pola sata nanosite kremu za sunčanje, postoje mnoga pravila za bolje stanje organizma tokom toplotnog talasa.

S obzirom na to da temperature premašuju granice normale, a živa u termometru ne pada ispod 36. podeoka već nekoliko dana, stručnjaci su podelili sa javnošću šta još treba izbegavati tokom vrućina.

Vođenje računa o tome da ne dehidrirate ne uključuje samo ispijanje vode, jer i ono što jedete takođe može da odigra „važnu“ ulogu. I dok bi neko povrće i voće moglo da pomogne u povećanju hidratacije, drugo bi moglo da učini upravo suprotno.

Stručnjaci Forbes Advisor-a, zajedno sa kvalifikovanom nutricionistkinjom Abi Roberts, otkrili su hranu i piće koje treba izbegavati dok su velike vrućine.

Iznenađujuće, ono što bi najviše trebalo da izbegavate jeste špargla, tako da, ako ste planirali da baš ove nedelje počnete sa zdravom ishranom, možda biste taj asparagus mogli da odložite za trenutak kada temperatura ponovo postane podnošljiva.

Stručnjaci su naveli, „iznenađujuće, ali špargle su jedna od namirnica koje najmanje hidriraju.“

Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

„To je zato što je asparagus prirodni diuretik koji oslobađa telo od viška tečnosti – što znači da morate da pijete više vode i samim tim gubite tečnost koju konzumirate.“

Pored špargle, koja je inače izuzetno zdrava namirnica, nutricionistkinja je posavetovala da bi trebalo da se klonimo sledećih stvari: slanih grickalica, hleba, suhomesnatog i šećera.

Slane grickalice

Foto: Georgy Kopytin / Alamy / Alamy / Profimedia

Nutricionisti čips, kikiriki i ostale slane grickalice nazivaju „najbrže dehidrirajućom hranom“

„Previše soli izaziva probleme sa bubrezima, tako da je ograničavanje unosa soli važno za opšte zdravlje.“

Hleb

Foto: / Digifoodstock / Profimedia

Hleb predstavlja jednostavan doručak za mnoge, ali bi mogao da poveća ukupan unos soli u vašoj ishrani.

„Hleb, iako ne sadrži mnogo soli po kriški, jedan je od najčešćih razloga zašto ljudi imaju previše soli u svojoj ishrani“, navela je nutricionistkinja Abi.

„Ograničavanje količine hleba koju jedete pomoći će vam da smanjite skrivenu so za koju niste ni znali da jedete“, nastavila je ona.

Suhomesnati proizvodi

Foto: Senserini Lucrezia / ImageSource / Profimedia

Prepuno velikih količina soli, suhomesnato meso može da vas ostavi dehidriranim jer vaši bubrezi pokušavaju da nadoknade nedostatak vode kada konzumirate suviše začinjenu hranu.

Organi će povući vodu iz drugih delova vašeg tela, ostavljajući vam nedostatak osnovne tečnosti, tako da bi suhomesnate proizvode zbog ovoga trebalo izbegavati, ili ako već ne možete da ih izbegnite, konzumirajte dosta tečnosti nakon jela.

Šećeri

Foto: Digifoodstock / Profimedia

Stručnjaci kažu da kada konzumirate šećer, bubrezi reaguju slično kao kada naiđu na so u vašem organizmu i povlače vodu iz drugih delova tela, jer bubrezi ne žele višak šećera u vašem krvotoku, prenosi Express.

***

Bonus video: Prazne beogradske ulice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar