Foto: Credit line: - / Wavebreak / Profimedia

Pijenje previše vode može čak da dovede do disbalansa elektrolita.

Svi znamo koliko je hidratacija važna, osim regulacije telesne temperature, pijenje dovoljno vode je od vitalnog značaja za detoksikaciju i trebalo bi da bude prioritet tokom dana. Ali, da li možemo da pijemo previše vode?

Dok idealna količina vode varira za svaku osobu u zavisnosti od geografske lokacije, tipa tela i još mnogo toga, iako bi bilo potrebno mnogo da se dođe do tačke „preterane hidratacije“, moguće je popiti previše vode.

„U prekomernoj hidrataciji višak vode razblažuje koncentraciju elektrolita u krvi, izazivajući neravnotežu u mnogim sistemima tela“, rekla je doktorka Ketrin Voldrop za Mind Body Green.

Pijenje previše vode može čak da dovede do disbalansa elektrolita koji se zove hiponatremija, što može imati neke prilično grube nuspojave na telo. Blaga hiponatremija karakteriše simptome gastrointestinalnog trakta, mučninu, povraćanje, gubitak apetita…

Srećom, relativno je malo verovatno da budete prekomerno hidrirani jer bi to zahtevalo da pijete ekstremne količine vode dnevno. Međutim, ako je vaš urin potpuno providan, to može da bude znak da treba da smanjte količine vode.

***

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Da li „pucanje“ prstiju vodi do artritisa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar