3 u 1: Šta nam donosi nova Modernina kombinovana vakcina

Podeli:
vakcina moderna
Masovna vakcinacija u Vašingtonu Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kompanija Moderna radi na sasvim novoj vakcini koja će biti efikasna i protiv korone i protiv gripa, ali i protiv respiratornog sincicijalnog virusa. Istraživanje je još uvek u toku, ali već daje veliku nadu svima nama jer vodi ka životu bez maski.

Kompanija Moderna nedavno je objavila da razvija jednu kombinovanu vakcinu koja će zapravo biti dodatna buster doza za kovid i zaštita od virusa gripa, a da će naknadno ta vakcina biti modifikovana da deluje i protiv respiratornog sincicijalnog virusa, ali i drugih respiratornh bolesti. Davaće se kao sezonska vakcina, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

„Verujemo da je velika šansa pred nama ako uspemo da na tržište pustimo sezonsku vakcinu protiv resporatornih bolesti. Verujemo i da će Moderna biti prva na tržištu koja će uspeti tako nešto “, kazao je direktor Moderne Stefan Bansel.

Inače, ova kompanija sprovodi klinička istraživanja vakcine protiv respiratornog sincicijalnog virusa za starije osobe dok ujedno istražuje kombinaciju vakcina protiv korone i gripa.

U međuvremenu je stigla vest i da će kliničko ispitivanje kombinivanih vakcina početi u narednih šest do 12 meseci.

Pored toga, i kompanija Novavaks je najavila studije koje će testirati kombinovanu vakcinu protiv gripa i korone.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar