Zbog bahatih turista novi zakon u tropskom raju

Putovanja 29. jul. 202107:21
Podeli:
Havaji Foto: Huber images / Profimedia

Guverner Havaja izdao je upozorenje posetiocima ostrva da se klone foka, nakon što je pre nekoliko dana snimak na kom dvoje turista na plaži diraju foku i slikaju se s njom postao viralan. Turisti su, inače, kažnjeni i novčano.

„Želim jasno da kažem kako je ovakvo ponašanje potpuno neprihvatljivo. Posetitelji našeg ostrva, dužni ste da poštujete naše ljude, kulturu, ali i zakone koji štite ugrožene životinjske vrste“, poručio je Dejvid Ige, havajski guverner, na svom profilu na Tviteru, prenosi Pun kufer.

Havajske foke su ugrožena vrsta – pa ih trenutno ima ukupno još oko 1.400 u divljini.

Problem je u tome da na plažu dolaze u potragu za odmorom, a lako mogu da postanu uznemireni kad do njih dođu ljudi koji žele da ih pogledaju izbliza,  a onda pokušavaju da ih dodirnu ili čak nahrane. Posebno su ranjivi majke i mladunci pa se zbog stresa mogu i nenamerno razdvojiti.

Za bilo koga ko našteti fokama moguća je kazna u visini do neverovatnih 40.000 evra.

Pročitajte još:

Takođe, zakonom je zabranjeno povređivanje, ubijanje ili uznemiravanje bilo koje druge zaštićene životinjske vrste.

Danas je živo otprilike 30 odsto havajskih foka, najviše zahvaljujući angažmanu raznih udruženja, ali i Centru za morske sisavce. Centar je čak otvorio i bolnicu, u kojoj je od 2014. godine izlečio 35 foka i pustio ih na slobodu.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram