Fotka zaleđenih talasa na jezeru koja je obišla svet

Putovanja 28. mar. 202008:27
Podeli:
Zmrznuti talasi
Zamrznuti talasi; Foto: Eric Gross / SWNS / SWNS / Profimedia

Zaleđeni talasi na jezeru nisu nešto što se često viđa, a fotograf Erik Gros uhvatio je prizor koji izgleda potpuno nestvarno.

Iza fotografije zaleđenih talasa stoji fotograf Erik Gros iz Kolorada, uvek u potrazi za fantastičnim prirodnim fenomenima. Na jedan je naišao u februaru na Jezeru snova u Nacionalnom parku Kolorado.

„Deo blizu obale zapravo je izgledao kao zamrznuti talasi sa oštrim ivicama, zavojima i strmim stranama. Nisam mogao da objasnim šta vidim i dok sam pokušavao da zamislim kako mogu da se jave zamrznuti talasi, počeo sam da škljocam. I škljocam i škljocam“, rekao je Gros za sajt Bored Panda.

Ubrzo je pronašao tehniku koja daje zaista jedinstvenu perspektivu i nastale su fotografije zaleđenih talasa koje su obišle svet. Na njima jezero izgleda kao da je od topljenog gvožđa, dok se na prevojima talasa ogledaju nebo i okolna brda. Erik je to opisao kao uzburkanu vodu zamrznutu u vremenu koja izgleda nestvarno.

Pročitajte još:

Ipak, fenomen zaleđenih talasa nije tolika retkost, dešava se u sinergiji vode, ledenog vremena i vetra, ili kada se sneg topi na površini jezera i ponovo smrzava u led.

„Nakon te slike, znao sam da moram da se vratim na to mesto i malo bolje isplaniram snimanje. Hteo sam da uhvatim zalazak sunca. Međutim, sneg me je sprečio“, ispričao je Gros. Sledećeg puta je, kaže, duvao toliko jak vetar da nije mogao da drži aparat. Sledećeg puta, led na jezeru krenuo je da se topi.

„Ono što sam naučio iz ovog iskustva je da za neke lokacije jednostavno ne možeš da isplaniraš fotkanje. Potrebno je da budeš na licu mesta, da šetaš satima, da bi našao nešto interesantno“, kaže Gros.