Nekad se u Trst išlo prvenstveno zbog brendiranih krpica. Danas možda pre zbog hrane.
Decenijama je Trst među Srbima sinonim za šoping ture, ali dok su naši roditelji tamo kupovali odeću, mi smo sve pare ostavili – u supermarketu.
Namenski smo otišli u Famila superstore, za koji smo dobili preporuku. Navodno svi srpski turisti svraćaju tamo pred povratak iz Trsta, pa smo i mi ušli, samo po taj jeftin parmezan. Stajao je gotovo do samog ulaza. Komad od 250g – 4,20 evra.
Kako to već biva, nastavljajući šetnju kroz rafove do kase, snimili smo još gomilu namirnica koje u Srbiji kupujemo samo za specijalne prilike, kad tek stigne plata – tamo su značajno jeftinije i teško je bilo odupreti se iskušenju da napravimo zalihe bar za godinu dana.
U kolicima su se ubrzo našli i suvi paradajz u tegli (1,49 evra), pesto (2,99 evra), Philadelphia sirni namaz (2,10 evra), neka nova Barilla testenina (od 80 centi)… I vakuumirana pršuta čija je cena za kilogram 17,90 evra.
*
Mi smo u ovoj turi u italijanski supermarket svratili tek usput, „turistički“, međutim, nedavno se ekipa N1 televizije iz Rijeke zaputila u Trst upravo da vidi koliko može da se uštedi na osnovnim namirnicama u zemlji u kojoj je prosečna plata znatno viša od one u Hrvatskoj, a posebno od one kod nas.
Testirali su cene u istom trgovačkom lancu u Rijeci i Trstu, a na spisku su im bili toalet papir, jaja, hleb, mleko, kafa, ulje, testenina, brašno, šećer, sir, pola kile piletine i mleveno meso. Ispostavilo se da je račun koji je u Hrvatskoj iznosio 51.71 evro, u Italiji bio 45 evra i 36 centi.
„Ako pogledamo na spisak i uporedimo cene, možemo da dođemo do zaključka da je sveže meso u Italiji značajno skuplje, a isto važi i za hleb. Ali, ostale namirnice su ipak jeftinije“, konstatovali su, zaključivši da se za male iznose baš i ne isplati potezati do Trsta, ali za velike kupovine – razlika može da bude poprilična.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare