Podeli
pariz
Foto: akg / viennaslide / Harald A. Jahn / AKG / Profimedia

Francusko Ministarstvo kulture ove nedelje će razmotriti zahtev jednog udruženja da se umeće življenja u bistroima uvrsti u nematerijalnu kulturnu baštinu te zemlje.

Udruženje o priznavanju bistroa kao deo kulturne baštine Francuske nastalo je pre tri godine, a predsednik Alen Fonten (Alain Fontaine) izjavio je za Frans pres da je bistro mesto druženja za šankom ujutro uz kafu i kroasan, u podne uz jelo dana, a teme su uobičajene od gundjanja zbog lošeg vremena do kritike dnevne politike.

Međutim, umeće življenja u bistroima nalazi se u krizi zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata usred epidemije koronavirusa.

Pročitajte još:

“U bistroima postoje rituali, poseban žargon, način na koji se zove konobar, naručuju piće i jelo”, rekao je Fonten i dodao da kada se jedan bistro zatvori u nekom manjem mestu, nestaje i duša tog mesta.

Fonten je uputio i video poruku predsedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) navodeći da su bistroi “društveno sidro za druženje, prijateljstvo i ljubav”.

U bistroima se okupljaju ljudi raznih profesija, uzrasta i religija, dok su piće i hrana daleko jeftiniji nego u klasičnim restoranima.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar