Tužna pozicija Srbije na listi poželjnih destinacija

Putovanja 25. feb. 202113:53
Podeli:
Mapa poželjnih destinacija u Evropi
Mapa poželjnih destinacija u Evropi; Foto: European Travel Commission

U novom izveštaju Evropske komisije za putovanje (ETC), Srbija se, nažalost, nije našla među najpoželjnijim destinacijama, kad se radi o putovanjima unutar evropskog kontinenta.

Mesečni izveštaj sa naslovom „Praćenje stavova prema domaćem i intraevropskom putovanju“ ispituje i prati stavove i kratkoročne namere za domaće i međuregionalno (unutar jedne regije) putovanje evropskih građana iz 10 izvorišnih tržišta visokog prometa u svetlu krize s kovidom 19. ETC je, inače, udruženje nacionalnih turističkih organizacija evropskih zemalja smešteno u Briselu, a 10 nacionalnih tržišta koja ETC istražuje su Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Italija, Belgija, Švajcarska, Španija, Poljska i Austrija.

Pročitaj i:

Prema poslednjim objavljenim podacima, Srbija, nažalost, spada u najmanje atraktivne destinacije za turiste iz Zapadne Evrope, koje bi posetilo manje od jedan odsto ispitanika. U sličnom „sosu“ su i ostale zemlje regiona, izuzev Hrvatske. Naime, Crne Gore, BiH, Albanije i Makedonije zbog slabog interesovanja ni nema u ovim statistikama, ali je zato Hrvatska na 10. mestu top destinacija. Ispred nje su Španija, Italija, Francuska, Grčka, Nemačka, Velika Britanija, Portugal, Holandija i Turska.

Inače, ETC u svom poslednjem izveštaju zaključuje da se stav Evropljana prema putovanju blago popravio pa 52% ispitanika sad kaže da namerava da putuje u idućih šest meseci, 5% više nego u prethodnom izveštaju. Štaviše, udeo ispitanika koji su odgovorili da planiraju da putuju u periodu od aprila do juna povećao se za 20%. ETC povezuje ovaj porast sa napretkom u vakcinaciji u Evropi, uprkos zastojima s isporukom vakcina u Evropskoj uniji.

ETC je u svom prošlogodišnjem izveštaju procenio pad broja međunarodnih turista, zbog karantina i ograničenja putovanja, na 60%, i predvideo da će se obim putovanja vratiti na nivo pre pandemije tek 2024.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar