Turski Maldivi: Prelepo lekovito jezero koje proučava i NASA

Putovanja 23. mar. 202112:05
Podeli:
salda turski maldivi
Foto: Shutterstock/Tatiana Dyuvbanova

Ovo mesto je sada idealno utočište za one koji žele da pobegnu od vrućeg leta, a pritom i iskuse dobrobiti lekovitog blata i da uživaju u nestvarno lepom krajoliku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melek ? (@melekzadikan)

Na Zemlji nema mnogo mesta na kojima možemo da vidimo najstarije žive fosile, poznate kao stromatoliti, koji pružaju uvid u evolucijsku istoriju planete. Zanimljivi oblici čije ime potiče od reči za podlogu i stenu jedni su od prvih fizičkih dokaza o postojanju života. Stromatoliti daju naznake kako je Zemlja mogla da izgleda milijarde godina pre, kada su ti fosili i nastali, pišu na sajtu Pun kufer.

Pročitajte još:

Živi fosili mogu da narastu do visine od metra, ali vrlo polako: rastu oko 0,3 mm godišnje. Najstariji stromatoliti na svetu nalaze se u zapadnoj Australiji i imaju oko 3,5 milijarde godina, ali ti zanimljivi oblici mogu da se vide i mnogo bliže – na takozvanim turskim Maldivima, na jezeru Salda. Stromatoliti se uglavnom mogu videti uz jezera visokog saliniteta, ali u Turskoj se nalazi najveće nalazište slatkovodnih živih fosila.

Turski i američki naučnici koji su istraživali obale jezera Salda otkrili su sedimente koji su formirani pomoću mikroba, a Nasini stručnjaci žele da provere da li se nalaze i na Marsu i da otkriju verovatnoću postojanja života na drugim planetama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olay15 .com (@olay15com)

O tome kako su tokom pripreme za lansiranje Perseverancea na Mars Nasini naučnici otkrili kako naslage kamena i minerala koje su proučavali na obalama jezera Salda podsećaju na ono što Perseverance može da pronađe na Marsu, piše i Zimo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana (@perfect_places2go)

Iako ga zovu turskim Maldivima, na lepom, vulkanskom jezeru ne treba očekivati visoke temperature. Salda se nalazi na visini od 1.160 metara pa je idealno utočište za one koji žele da pobegnu od vrućeg leta, a pritom i da iskuse dobrobiti lekovitog blata koje se preporučuje onima s dermatološkim tegobama i bolestima – ili tek da se dive krajoliku koji kao da je s neke druge planete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar