Korčula
Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Sa njega je Marko Polo krenuo na put oko sveta.

Nemački časopis Horzu proglasio je hrvatsko ostrvo Korčulu za najlepše na Jadranskom moru i za jedno od najlepših na svetu, čime je ova jadranska lepotica stala rame uz rame sa eksluzivnim svetskim destinacijama kakve su Bora Bora, Havaji, Maldivi i Sejšeli.

Ovo ostrvo koje se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obiluje plažama i strmim liticama, živopisnim selima, a glavni grad Korčula je živi muzej.

Cela Korčula prekrivena je gustim borovim i hrastovim šumama, a jedno je od najvećih ostrva na Jadranu. Plaže su u glavnom stenovite ili šljunkovite, a more je kristalno čisto. Ostrvo je brdovito, a najviši vrh je na 560 m nadmorske visine.

Trenutno na Koručuli letuje i Nole u društvu svoja dva brata, Marka i Đorđa, i iako bi vreme trebalo da koristi za odmor, najbolji teniser na svetu je i na letovanju našao za shodno da trenira.

Da je Korčula zvanično jedno od najlepših mesta na planeti potvrdio je inostrani portal Big 7 Travel koji je objavio spisak 50 najboljih ostrvskih destinacija na planeti, a visoko peto mesto na toj listi zauzela je baš Korčula.

Ime ostrva, inače, potiče od helenske nimfe Kerkire, kako Grci i danas zovu jonsko ostrvo Krf.

Veruje se da je ovaj dijamant dalmatinske obale imenjak grčkog ostrva Krf. Naime, prvo ime Korčuli su nadenuli njeni osnivači Dorani, koji su ga prozvali po glavnom naselju oblasti iz koje su dolazili – Korkyre. Budući da isto ime ima i ostrvo Krf u Grčkoj, dodali su imenu Kerkira pridev melaina (crna) da bi se valjda razlikovalo od Kerkire na jugu.

A i mnogi Korčulani svoj otok s ponosom nazivaju starim imenom, o čemu svedoče nazivi restorana, hotela, turističkih agencija, brodskih kompanija.

Ostrvo se prostire na 279,3 kilometra kvadratna, a najveći gradovi su Korčula i Vela Luka.

Međutim, ono što ovaj biser Jadrana može da ponudi je letovanje za svačiji ukus.

Oni koji vole noćni život mogu da letuju u gradovima, dok su za turiste koji su željni netaknute prirode i mira rezervisana mala mesta poput Prigradice i Smokvice.

Grad Korčula se nalazi na isturenom rtu i opasan je zidinama iz 13. veka, koje su Mlečani dodatno fortifikovali kulama stotinak godina kasnije.

Glavni ulaz u stari deo Korčule su Kopnena vrata, iznad kojih su Mlečani podigli kulu Revelinu sa koje se nadzirao kanal oko utvrđenja.

Centralno mesto u gradu je Štrosmajerov trg, na kojem je i glavna crkva, Katedrala Svetog Marka, sagrađena u 15. veku.

U gradu Korčula nalazi se i kuća za koju se veruje da je u njoj rođen Marko Polo. Ime ovog velikog svetskog pustolova i moreplovca vezuje se za ovo ostrvo i za to da je baš sa njega kao sedmnaestogodišnjak krenuo na dugo putovanje po svetu.

Ko želi da svoj odmor provede daleko od gradske vreve koja se zbiva u gradovima Korčuli ili Veloj luci može se odlučiti da letovanje provede u Lumbardi.

Lumbarda je selo udaljeno 6 km od Korčule, koje je u 16. veku postalo letovalište korčulanskih velikaša.

U okolini Lumbarde ima nekoliko vrlo prijatnih i skrivenih plaža, a selo je poznato i proizvodnji desertnog vina Grk, od loze uzgojene na pesku.

***

Bonus video: Plaže jadranskog mora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)