Balta alu Šontu Foto: J. B. K.

Navodno je nastalo za noć, a na dnu čuva blago.

Zlatno jezero ili Balta alu Šontu (na vlaškom – Šontino jezero, Šontina bara) manje je poznat adut turističke ponude Nacionalnog parka Đerdap. Prirodno je jezero, površine 5.227m² i dubine do 11,6m, a nalazi se na 3,5km južno od Donjeg Milanovca.

Pripada urvinskom tipu jezera, koji nastaje kliženjem velike mase zemlje tako da pregradi rečni tok – Balta alu Šontu je nastalo survavanjem peskovito-šljunkovitog materijala u dolinu Papreničkog potoka, gde je obrazovana prirodna brana. I to se navodno desilo preko noći.

„O jezeru i njegovom postanku kruže mnoga predanja, u najčešćim slučajevima – neverovatna. Međutim, jedno je tačno, mada i to izgleda nepojmljivo, da je jezero postalo za jednu noć. Posle jednog zemljotresa 1893. godine čitavo jedno brdo, zajedno sa salašima, čobanima i stadom odronilo se. Naišla je voda, koja je preko noći ispunila prostor današnjeg jezera. Jezero je u obliku levka. Računa se da njegova najveća dubina po sredini iznosi oko 20 metara. Ljudi koji pamte položaj ovog mesta pre stvaranja jezera pričaju, da su se tu nalazili neki izvori i potoci. Oni svakako i sada još postoje u dubinama njegovim, a tom tvrđenju ide u prilog činjenica što jezero otiče sa severne strane”, pisalo je „Vreme“ davne 1936. godine, a prenosi „Danas“.

Pročitajte još:

Još se više legendi nadovezuje na njegova imena. Svoje vlaško ime, Baltu alu Šontu, jezero je, priča se, dobilo po nadimku nekadašnjeg vlasnika koji je šontao (ćopao).

„Zlatno“ je postalo pošto je stanovništvo verovalo da na dnu čuva zlatne dukate i čak su kroz istoriju imali ideju o isušivanju jezera kako bi se dokopali blaga.. Po predanju su „neki čobančići, naišli u jednoj bukvi, u blizini jezera, na veliku količinu rimskih zlatnika“, i, ne znajući njihovu vrednost, u igri ih sve pobacali u jezero. Po drugom je baš na tom mestu neki Turčin zakopao svoje zlato s planom da se jednom vrati po njega, a po trećem se lopovima pred poterom kola sa blagom prevrnula u jezero.

Svakako, jezero je i samo prirodno blago, a područje koje ga okružuje pripada režimu II stepena zaštite, piše Wikipedia.

***
Bonus video: Roze voda, čudan ukus i neobičan osećaj kad izađete – ovo jezero je „najinstagramičnije“ u Vojvodini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)