Crnogorska prašuma s najlepšim jezerom Balkana: Tu se „otvorilo sinje more“

Podeli:
biogradska gora
Foto: Privatna arhiva

Oko Biogradskog jezera u Crnoj Gori, za koje kažu da je najlepše na Balkanu, ispredaju se mnoge legende.

Ako vas put nanese ka Crnoj Gori, odnosno ako odlučite da ovo leto provedete na moru u ovoj komšijskoj zemlji, gledajte da usput posetite Biogradsku goru, jednu od tri prašume u Evropi, i jezero koje ona krije.

biogradska gora
Foto: Privatna arhiva

Do ove mistične lokacije ćete lako doći. Biogradsko jezero, koje je ledničkog porekla, leži u srcu planine Bjelasice, nedaleko od Kolašina. Od magistralnog puta Kolašin-Mojokvac vijugaćete autom kroz šumu par kilometara. A onda će se pred vama ukazati sva lepota ovog nadaleko čuvenog predela.

biogradska gora
Foto: Privatna arhiva

Deo prašume oko Biogradskog jezera pravi je biser nacionalnog parka. Stoletno drveće sasvim uokviruje jezero i daje mu nestvarnu smaragdnu boju koja se preliva u svim mogućim nijansama.

Nacionalni park Biogradska gora osnovan je daleke 1952, a pod strogom zaštitom je još od 1878. godine. Tada je ova teritorija postala knjažev zabran, poklon tadašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli.

Zanimljivo je da celim obodom jezera ide staza duga oko 3.500 metara, pa laganom šetnjom kroz šumu možete da uživate u čistom vazduhu, svežini, da vidite i ogromnu bukvu staru preko 300 godina, da usput saznate kojih retkih zverki ima u okolini.

biogradska gora
Foto: Privatna arhiva

Videćete i zašto za ovo jezero kažu da je najleše na Balkanskom poluostrvu.

biogradska gora
Foto: Privatna arhiva

I nije čudo što tu lepota prirode u svoj svojoj snazi krije i brojne legende.

biogradska gora
Foto: Privatna arhiva

Jedna od njih kaže sledeće: jednom davno na mestu gde je danas jezero najpliće bila je zajednička njiva dva brata. Na gumnu, mestu gde se vrše žito, prilikom podele žita između dva brata nastala je svađa u kojoj je mlađi ubio starijeg. Slomljena bolom, majka prokune mlađeg sina rečima ‘Dabogda se otvorilo sinje more’, a od siline njene kletve na mestu gde je bila njiva prolomi se zemlja, te tako nastade jezero.

Tako je, prema legendi, na tom mestu provrela voda i nastalo Biogradsko jezero. A gumno i dan-danas postoji tu, na sredini jezera – vidi se i danas tokom letnjih meseci.

Priča se i da su vile na tom gumnu nekada vodile kolo.

Sada su umesto vila tu turisti koji rado iznajme barku, pa njom plove jezerom ili sednu na hranu ili piće u obližnji restoran.

A kada leto prođe i jezero zaledi, kažu da divljač išeta, pa izvodi svoj ples.

I eto razloga da i sada tokom leta, ali možda i na zimu, posetite ovo magično jezero.

BONUS VIDEO: Prirodne lepote Crne Gore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar