grčka plaže
Foto:Rolf Richardson / robertharding / Profimedia

Novo pravilo za plaže koje je Grčka najavila za ovu godinu obradovalo je mnoge srpske turiste.

Počevši od proleća 2024. Grčka će primeniti novi sistem za regulisanje uređenih plaža i obezbeđenje javnog pristupa. Prema novom zakonu, najmanje 50 odsto površine plaže moraće da ostane dostupno javnosti – znači, bez privatnih ležaljki.

I dok, sudeći po komentarima na vest, strani turisti brinu da li će biti dovoljno mesta za sve koji budu želeli da sa stilom odmaraju na ležaljkama po grčkim plažama, to što više neće biti plaže na kojoj ne možete da bacite peškir i smestite se pod svojim suncobranom obradovala je mnoge Srbe.

„Grčka je zakon, svaka čast!“

„I treba!“

Staro pravilo je da su na većini grčkih plaža ležaljke i suncobrani besplatni, ali pod uslovom da uzmete makar piće. U proteklom periodu sve je više plaža na kojima ležaljke moraju da se plate zasebno, nevezano za konzumaciju, a na njima neretko ne bude mesta da spustite svoj peškir.

Sada je ova vest dobro došla onima koji vole da ponesu svoj mobilijar, ne misleći koliko bi ih to piće za ležaljku koštalo i da li će naći slobodno mesto. Sada će moći na bilo kojoj plaži da zabodu svoj suncobran i uživaju.

Pojedini ističu da je u Bugarskoj tako odavno.

„Postoji veći deo plaže koji je potpuno slobodan za svakog i deo gde se naplaćuju ležaljke i suncobrani.“

Pročitajte još:

Zanimljivo je da pojedini prave poređenje sa Srbijom, aludirajući da bi i ovde štošta moglo da se uredi zvaničnim propisima, iako nemamo more.

„U banji Pačir na severu Bačke takođe je problem pobosti svoj suncobran i uneti svoju ležaljku, a redovno platiš ulaz.“

Na kraju, vredi podsetiti da slično ovom novom propisu u Grčkoj, u Crnoj Gori je doneto pravilo da 50 odsto površine javnih kupališta mora biti oslobođeno od plažnog mobilijara, a da je zakupac kupališta u obavezi da istakne tablu sa informacijama o ceni mobilijara i naznakom da se plažni mobilijar ne naplaćuje posle 17 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare