Stan princeze Dajane u Londonu je sada turistička atrakcija

Putovanja 30. sep. 202116:56
Podeli:
Stan princeze Dajane
Stan princeze Dajane, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Stan u Londonu u kome je živela Dajana Spenser pre nego što je postala princeza zvanično je obeležen plavom pločicom.

Ploča je postavljena na zgradu Coleherne Court u ulici Old Brompton u Kensingtonu 29. septembra, nakon uspešne kampanje koju je vodila londonska skupština.

„Dajana je imala, i i dalje ima, veoma posebno mestu u srcu svih Londonaca i veoma smo uzbuđeni što je ova plava pločica postavljena kao spomenik njenom radu i posvećenosti drugima“, rekao je Endru Bof, predsedavajući Londonske skupštine, tokom ceremonije otkrivanja pločice.

Na njoj piše: „Lejdi Dajana Spenser, kasnije princeza od Velsa, živela je ovde od 1979-1981.“

Zgrada na kojoj se nalazi plava pločica, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Dve godine koje je Dajana provela u stanu broj 60 su je formirale. Kupila ga je novcem koji je nasledila od svoje prababe. Cena je bila 67 hiljada dolara.

Dajana se preselila u London kada je imala 18 godina i radila je kao vaspitačica/dadilja u obdaništu. Tada je počela 1980. godine da se zabavlja sa princom Čarlsom, naslednikom krune, i bili su vereni godinu dana kasnije.

Kako se njen javni profil razvijao, fotografi su redovno opsedali Coleherne Court i nadali su se da će snimiti slike buduće princeze. Nakon što se Dajana verila za princa Čarlsa, njena majka je prodala stan. To je i danas privatna rezidencija.

„Lejdi Dijana Spenser, kasnije princeza od Velsa, je ikona skorije Britanske istorije“, navodi se u saopštenju koje je izdalo English Heritage, dobrotvorna organizacija koja upravlja sa više od 400 engleskih istorijskih zgrada, spomenika i lokacija.

„Njen problematični brak sa princom Čarlsom i kasnije, bio je predmet grozničavog i nametljivog izveštavanja štampe, ali je stekla trajnu reputaciju izvan svog ličnog života zbog svog velikog dobrotvornog i humanitarnog rada.“

Plava ploča je drugi značajni spomenik Dajani otkriven 2021. godine, godine u kojoj bi napunila 60 godina. U julu su njeni sinovi princ Villiam i princ Harri zajedno otkrili statuu svoje majke u Potopljenom vrtu u Kensingtonskoj palati.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove ploče postavljene su na zgradama u Engleskoj koje su povezane sa važnim istorijskim ličnostima i koje održava engleska baština. „Uočavanje plavih ploča“ popularan je hobi za turiste i ljubitelje istorije.

Ploče odaju priznanje nizu političara, umetnika, pisaca i drugih važnih istorijskih ličnosti, uključujući Virdžiniju Vulf, Vinstona Čerčila i Fredija Merkjurija.

Značajne ličnosti ne moraju biti Britanci da bi bile odlikovane pločicom. Priznati su i stranci koji su proveli neko vreme živeći u Velikoj Britaniji, poput Mahatme Gandija i Emila Zole.

Samo u Londonu postoji oko 950 plavih ploča.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar