Šta ti treba da uđeš u CG, Hrvatsku i Sloveniju

Putovanja 28. apr. 202118:35 > 19:30
Podeli:
Foto:TANJUG/TANJA VALIČ

Granice polako "popuštaju" a u susret praznicima, potencijalnim prolećnim putovanjima, pa i letovanju možda, ispitali smo koji su uslovi za ulazak i/ili prolazak kroz zemlje u okruženju.

SLOVENIJA

Za ulazak građana Srbije u Sloveniju važe sledeći uslovi: obavezni karantin od 10 dana ili posedovanje PCR ili brzog antigenskog testa (HAGT), ne starijeg od 48 sati i urađenog u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

No, ima i ceo spisak slučajeva u kojima su državljani Srbije od 26. aprila izuzeti od obaveze karantina i posedovanja pomenutih testova: ukoliko prilože potvrdu o pozitivnom HAGT ili PCR testu starijem od 21 dan, ali ne i starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci (test/potvrda izdata u EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD); ukoliko prilože potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan; ukoliko se tranzitira kroz Sloveniju i napušta zemlja najkasnije u roku od 12 sati nakon ulaska; ukoliko je reč o osobama sa diplomatskom putnom ispravom; ukoliko je reč o licu koje dnevno ili povremeno prelazi granicu radi angažovanja u oblasti vaspitanja, obrazovanja ili naučnog istraživanja i to potvrđuje odgovarajućim dokazima; ukoliko je reč o licima u sektoru međunarodnog prevoza; ukoliko je reč o licima koja vrši prevoz robe u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju; ukoliko su vlasnici nekretnina ili zakupci zemljišta u pograničnim delovima; ukoliko je reč o licu koje je dovezeno u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstvenoj pratnji u tom vozilu; ukoliko su pripadnici služba zaštite i spasavanja, zdravstva, policije, vatrogasaca ili druga lica koja vrše humanitarni prevoz i vraćaju se u roku od 24 sata; ukoliko se granica prelazi iz hitnih razloga vezanih za otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život, nekretninu i poslovnih razloga, a vraća se u roku od 12 sati po prelasku granice; ukoliko je pripadnik policije ili službenik državnih organa koji se vraća sa upućivanja na rad u inostranstvu, kao i službenik državnih organa i akreditovani novinar na službenom putu u inostranstvu; ukoliko ima zakazanu zdravstvenu uslugu u Sloveniji i vraća se nazad odmah po obavljenoj usluzi.

Za tranzit kroz Sloveniju neophodno je posedovanje dokaza o omogućenom ulasku u državu u koju se lice uputilo (boravišna dozvola, overeno pozivno pismo, rezervacija hotela i sl.) i nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa, ali tranzit može trajati maksimalno 12 sati.

HRVATSKA

I za prolazak kroz Hrvatsku potreban je samo dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju, a dozvoljeno je zadržavanje od 12 sati. Međutim, državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i planiraju da se zadrže duže, moraju da prilože potvrdu o negativnom PCR testu ili brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati; ili potvrdu o vakcinaciji da su pre više od 14 dana primili drugu dozu vakcine; ili potvrdu o negativnom PCR testu ili brzom antigenskom testu kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa SARS-CoV-2 u poslednjih 180 dana.

Na kraju, postoji i mogućnost određivanja samoizolacije u trajanju do 10 dana, što može da se skrati ukoliko se uradi PCR test ili brzi antigenski test.

Uz to je potrebna i potvrda o uplaćenom smeštaju, dokaz o vlasništvu nekretnine u Hrvatskoj ili putovanju zbog neodložnih ličnih/porodičnih ili poslovnih razloga.

Deca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predstavljanja negativnog rezultata PCR testa i samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili preboleloj bolesti COVID-19.

CRNA GORA

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore.

BOSNA I HERCEGOVINA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

SEVERNA MAKEDONIJA

U Severnu Makedoniju možemo da uđemo bez posedovanja negativnog PCR testa, ali se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

RUMUNIJA

Državljani Srbije ne mogu ući u Rumuniju ukoliko nemaju regulisan boravak, a tranzit je moguć pod uslovom da se teritorija Rumunije napusti u roku od 24 sata.

Pročitajte još:

U Rumuniju, kako se navodi, mogu ući lica koja putuju poslovno i prilože dokaze o saradnji sa privrednim subjektima u Rumuniji (pozivno pismo ili ugovor o radu), članovi porodice rumunskih i državljana drugih država članica EU, studenti, prekogranični radnici, sezonski poljoprivredni radnici, medicinsko osoblje, pomorsko i rečno osoblje, članovi međunarodnih sportskih delagacija, filmski radnici i umetnici. Ali uz karantin. Ako prilože negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, određuje se mera samoizolacije u trajanju od 10 dana, bez testa – 14 dana.

Od navedene mere samoizolacije/karantina izuzete su sledeće kategorije: lica koja ostaju na teritoriji Rumunije najduže 72 sata, ukoliko prilože negativan PCR test; lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od primanja druge doze vakcine; lica za koja je potvrđeno da su bila pozitivna na virus u poslednjih 90 dana pre ulaska u Rumuniju, što dokazuju prezentovanjem medicinske dokumentacije; predstavnici stranih kompanija koje imaju predstavništva/filijale u Rumuniji; vozači teretnih vozila (veća od 2.4 tone) i putničnih vozila (sa više od 9 sedišta); diplomate; pomorsko i rečno osoblje; prekogranični radnici; studenti; članovi međunarodnih sportskih delegacija; filmski radnici.

MAĐARSKA

Državljani Srbije ne mogu uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja (lečenje, školovanje, poslovne aktivnosti, pozivi na suđenje, porodični događaji, učešće na sportskim, kulturnim i verskim događajima od posebnog značaja i dr). Licu koje dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana, a za vreme karantina moguće je testiranje o svom trošku. U slučaju dva negativna testa, urađena od strane mađarskih zdravstvenih organa u roku od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati, može da se napusti karantin.

Državljani Srbije mogu da tranzitiraju kroz Mađarsku pod određenim uslovima (utvrđena maršruta, zaustavljanje na predviđenim mestima, zemlja se mora napustiti u roku od 24 sata) i ukoliko pruže čvrsti dokazi o ispunjenosti uslova za ulazak u susednu zemlju prema kojoj napuštaju teritoriju Mađarske. Zbog mere ograničenja kretanja, Mađarska mora da se napusti najkasnije do 20 časova.

BUGARSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; za tranzit nije potreban test, ali bez zadržavanja.

Državljani Srbije, koji u Bugarskoj imaju regulisan boravak, a na ulasku u zemlju nemaju negativan PCR test, podležu obavezi karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. Karantin se može prekinuti ako se u roku od 24 sata po povratku u Bugarsku uradi test, i isti bude negativan.

Srpski državljani mogu iz Srbije ući u Bugarsku samo preko graničnih prelaza Kalotina i Vrška Čuka. Ovo ograničenje se ne odnosi na lica koja su oslobođena od obaveze posedovanja negativnog PCR testa.

ALBANIJA

Državljani Srbije mogu ući u Republiku Albaniju bez posebnih uslova ukoliko dolaze preko aerodroma Rinas ili iz pravca Crne Gore, Srbije (AP Kosovo i Metohija) ili Italije.

Međutim, za državljane Srbije, koji u Republiku Albaniju ulaze iz pravca Grčke ili Severne Makedonije, u periodu od 21. aprila do 3. maja, obavezan je karantin u trajanju od 14 dana, navodi se na sajtu Ministarstva.

***

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar