Rumunija
Foto: Gregory Wrona / Alamy / Profimedia

Vama Veche – ili skraćeno Vama, nekada je bilo mesto na kom su se sretali hipici, umetnici, alternativci i intelektualci. To malo ribarsko selo nalazi se na rumunskoj obali Crnog mora, nedaleko od granice s Bugarskom.

Između filozofiranja o životu i prolaznosti vremena, zurenja u horizont i partija u stilu Vudstoka – na Vami se ronilo bez kupaćih kostima, sunčalo se i dreadlockse i duvalo u didžeridu.

Kampovanje u hipijevskom selu nije dozvoljeno, ali načičkani šatori na plaži simbolizuju pobunu protiv komercijalizacije obale Crnog mora.

Pročitajte još:

Vama je leti mesto na kom se održavaju brojni festivali, a oni koji su željni alternative često skoknu i do plaže Tuzla i to kad se održava Dakini, na kojem se za pet dana pojavi više od 100 umetnika i 50 instruktora joge.

Ipak, kako godine prolaze, „duhovnjaci“ i alternativci primećuju kako jednostavno – to više nije to, piše Pun kufer. Prvenstveno zbog turista koji ne žive njihovu filozofiju i umesto da uživaju i prepuste se, dolaze samo da bi napravili fotografije za društvene mređe. Simbol antikonzumerizma uskoro je postao žrtva sopstvenog uspeha.

Polako su se počele da se grade kuće, kao i hoteli s puno zvezdica. Zaljubljenici u slobodu su čak i protestvovali, ali nisu uspeli da promene mnogo toga.

Vama Veche je i danas jedno od najboljih mesta za partijanje u Rumuniji, od maja do sredine septembra, a o tome kako je nekad bilo ostaju samo legende, sećanja i možda deca zanimljivih imena.