Foto: ACau / Sipa Press / Profimedia

U prošlosti je čak bilo najbolje na celom svetu!

Stranica Europe Best Destinations objavila je listu najboljih skijališta za 2022/2023. godinu. Šesti put je skijalište u Francuskoj, Val Torens, proglašeno najboljim u Evropi.

Radi se o najmlađem od svih velikih skijališta u Evropi koje upravo ove godine slavi svoju 50. godišnjicu. Osim što je proglašeno najboljim skijalištem u Evropi, ovo skijalište je sedam puta odnelo prestižnu titulu najboljeg svetskog skijališta, piše Index.

Svake zime Val Torens i njegovi timovi profesionalnih ljudi daju sve od sebe da bi turistima pružili čarobna iskustva. Na 2300 metara nadmorske visine, Val Torens je predan inovacijama i stvaranju jedinstvenih uspomena.

Skijalište se otvara 19. novembra 2022. i ostaje otvoreno do 8. maja 2023. Ski pass na ovom skijalištu se može kupiti za 4 sata skijanja pa do onog za 8 dana skijanja. Onaj za 4 sata košta 44.80 € za decu od 5 do 12 godina, 56 € za decu i odrasle od 13 do 64 godine, a za one od 65 do 74 godina košta 50.40 €.

Ski pass za 8 dana skijanja košta 316.80 € za decu od 5 do 12 godina, 396 € za decu i odrasle od 13 do 64 godine, a za one od 65 do 74 godina košta 356.40 €.

Hotel Pashmina Le Refuge je luksuzni hotel smešten u skijalištu Val Torens, koji nudi direktan pristup skijalištu Les Trois Vallées. Gosti se mogu opustiti u spa i wellness centru od 500 m² te uživati ​​u masažama tokom svog boravka.

Prostrane sobe i apartmani zvučno su izolovani i imaju privatni balkon s pogledom na planinu i prostor za sedenje. Kupatila su opremljena kadom, ogrtačima, papučama i besplatnim kozmetičkim priborom. U sklopu hotela nalaze se dva restorana kojima upravljaju nagrađivani kubari. Restoran Les Explorateurs može se pohvaliti Mišelinovom zvezdicom. Cena noćenja u decembru kreće od 471 €, a u prvom mesecu iduće godine kreće od 387 €.

Hotel le Sherpa je nešto povoljniji, ali je i dosta termina već rasprodano. Nalazi se na 100 metara od žičare Le Jandri Express, a radi se o tradicionalnom hotelu u planinskom stilu s barom i skladištem za skije.

Sve sobe imaju drveni nameštaj i obloge, a neke imaju pogled na planine. Javni bazen i klizalište udaljeni su 20 metara od hotela, a parking je besplatan ispred hotela. Cena noćenja u prvom mjesecu za tri osobe kreće se od 210 €.

Ostala skijališta koja su se našla na popisu najboljih u Evropi za 2022./2023. godinu su:

Val Gardena, Italija

Zermat, Švajcarska

Kicbuhel, Austrija

Kortina d’Ampezo, Italija

Verbier, Švajcarska

Bakuera-Beret, Španija

Gštad, Švajcarska

Sölden, Austrija

Garmiš-Partenkirhen, Nemačka

***

BONUS VIDEO: Jutarnji kopaonički ples sunca i oblaka: Predivni snimci sa omiljene srpske planine