Uvac
Uvac Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Manastirsko blago je otkriveno relativno skoro.

Manastir Dubrava je na 30-ak kilometara udaljen od urbanog dela Zlatibora, gužve i buke gradilišta. Ušuškan u šumovitim brdima, uz reku Uvac, ovaj obnovljeni srednjovekovni hram i dalje čuva svoje tajne.

Ne zna se kad je tačno izgrađen, vekovima je bio razrušen i zaboravljen. Ipak, početkom ovog milenijuma otpočela je i završena obnova Dubrave.

Vraćen je u život nekad srušeni jednobrodni hram Svetog Pantelejmona, nevelika građevina, a zatim na ovom mestu napravljena i nova crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom. Pojedini meštani Dobroselice, sela u čijem je ataru manastir, nesebično su dali svoja imanja za tu namenu, piše Politika, i navodi da je u saradnji s vojskom kroz bespuće tada prokopano devet kilometara puta podno Tornika, dovedena voda…

A priču o obnovi Dubrave prati i legenda o zlatiborskom zlatu.

Počinje s dolaskom hilandarskog monaha Danila u ovaj kraj. Upravo njemu se pripisuju najveće zasluge, potpuno se posvetio svojoj misiji da ceo taj zaboravljeni kraj oživi i što više dobrih ljudi uključi u obnavljanje svetinje.

U narodu se pričalo da je monah Danilo, ne ni tako davne 1999. godine, usnio san o postojanju zlata u ostacima manastira Dubrava. Navodno mu se ukazao patrijarh german koji mu je dao zadatak da pronađe izgubljeni manastir u kojem se krije blago. Tako je otac Danilo, s blagoslovom igumana Julija, stigao u manastir Uvac, gde je osnovao bratstvo, a onda se upustio u potragu za ruševinama misterioznog manastira. Navodno ih je našao tako što mu je pažnju privuklo jedno stablo starog hrasta.

Pročitajte još:

Za njim su došli stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i bacili se na otkopavanje. I pod zemljom i šutom u oltaru manastirskih ruševina – arheolozi su zaista pronašli zlato. U pitanju je bilo 260 mletačkih zlatnika iz 17. veka, svi su bili dobro očuvani.

Njihovo poreklo je nepoznato, ali pretpostavka istraživača je da su to blago ovde ostavili kaluđeri, najverovatnije 1697. godine, bežeći ispred turske odmazde.

„Istraživanja Dubrave počela su pošto smo mi iz Narodnog muzeja u Užicu prethodno obavili obnovu obližnjeg manastira Uvac. Ti zlatnici koje su stručnjaci kraljevačkog zavoda pronašli sada se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu. Monah Danilo jeste zaslužan za obnovu manastira, ali priču o njegovom snu ja ne bih s pronađenim zlatom povezivala“, rekla je za Politiku Bosa Rosić, najpoznatija etnološkinja zlatiborskog kraja.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Zlatiborizacija Tare

Komentari

Svi komentari (0)