Foto: Nino Marcutti / Alamy / Profimedia

Za one koji žele baš pravi odmor.

Na Jadranu se još uvek mogu pronaći ostrva koja tokom sezone nisu prenatrpana turistima i čija prirodna lepota očarava, piše Story.hr.

Pročitajte još:

Ako se još uvek niste odlučili gde ćete provesti godišnji odmor, a sanjate o tihoj destinaciji, evo nekoliko ostrva na kojima i dalje možete pronaći mir i uživati u netaknutoj prirodi.

Vrgada

Ostrvo pripada priobalnom delu zadarskog arhipelaga, a smešten je na njegovom krajnjem jugoistočnom delu. Lokalna brodska linija povezuje ga s Pakoštanima i Biogradom.

Na ovom tajnovitom mestu nećete videti automobile, ali će vam sve biti nadohvat ruke. Krasi ga čisto more, gusta borova šuma i pristupačne plaže, a danas tamo živi oko 250 stanovnika.

Zlarin

Smešteno je neposredno ispred Šibenika, a tipičan je primer dalmatinskog mesta koji krase uske ulice i kamene kućice. Tamo se mogu videti maslinjaci i vinogradi, a na ostrvu živi oko 300 stanovnika.

Mesto je poznato po koralima, a njihova obrada i lov traju još od 15. veka. Tako se na ostrvu može kupiti nakit od crvenih ili belih korala. Uz to, možete uživati u prekrasnim plažama, od kojih je većina šljunkovita.

Lastovo

Lastovo, udaljeno svega 14 kilometara od bajkovite Korčule još uvek je, uprkos sve većem broju onih koji ga otkrivaju, oaza koja će vas mirom i netaknutom prirodom u potpunosti opustiti.

Brojne crkvice, vinogradi i više od 200 km pešačkih staza oduševiće svakoga, a jednako će uzbudljive biti posete skrovitim uvalama do kojih se može doći iznajmljenim brodicama, kao i ronjenje i otkrivanje podvodne flore i faune.

Na Lastovu postoji samo jedan hotel, a upravo zahvaljujući malenom broju stanovnika i posetitelja, kao i netaknutoj prirodi ovo je ostrvo još uvek jedno od svetlosno najmanje zagađenih mesta na svetu.

Krapanj

Važi za najniže, ali i najmanje naseljeno ostrvo na hrvatskoj obali. Tu živi svega dvestotinak ljudi. Smestilo se u blizini Šibenika, a najbliže mesto u njegovoj blizini je Brodarica.

Ostrvo je poznato po ronjenju. Na njemu ćete retko naići na automobile, a možete uživati na plažama u čijoj se blizini nalaze kafići i konobe.

Unije

Ostrvo Unije je najveće među svim ostrvima koji okružuju Lošinj. Nema automobila, a na njega možete doći brodskom linijom iz Malog Lošinja, odnosno katamaranskom linijom iz Rijeke.

Podloga na ostrvu je makadam, zemlja i krš, a smestiti se možete u apartmanima ili sobama kod meštana u karakterističnim kućama širokih zabatnih pročelja. Tu je i nekoliko gostiona u kojima možete uživati u pravom gastro doživljaju.

Olib

Ostrvo se nalazi na graničnom području između Kvarnera i Dalmacije. Nalazi se između Paga na istoku i Silbe na zapadu. Površinom je osamnaesto po veličini hrvatsko ostrvo, a za njega kažu kako ima najlepše peščane plaže na Jadranu.

Stanovnici su svoj život tu u potpunosti posvetili prirodi. Bave se stočarstvom, maslinarstvom, poljoprivredom i ribolovom iako u manjoj meri.

Silba

Do ostrva možete doći iz smera Zadra ili Malog Lošinja, a tamo se nalaze neke od najlepših plaža na hrvatskoj obali koje okružuje tirkizno more. Na najjužnijem delu smešteno je naselje, koje van sezone broji oko 500-tinak stanovnika. Ostrvo je puno dvorova i prepoznatljivo je kao jedno od najšumovitijih u Hrvatskoj.

Susak

Ostrvo je karakteristično po specifičnom govoru i narodnoj nošnji. Sastoji se od dva naselja, Donje Selo i Gornje Selo, njihova udaljenost je oko stotinak metara, a put koji ih povezuje je krivudavo kameno stepenište koje ide kroz trstiku.

Još jedna zanimljivost je što su na ostrvu zabranjeni automobili pa je tako poznat kao „ostrvo pešaka“.

Prvić

Nalazi se u blizini Vodica, a na ostrvu postoje dva tipična dalmatinska ribarska naselja: Prvić Luka i Prvić Šepurine. Poznato je po svojim prekrasnim plažama koje krasi kristalno more.

Možete uživati u ribljem restoranu ili posetiti konobu koja se nalazi u središtu naselja, a noću se možete zabaviti u obližnjem baru.

***

Bonus video: Ostrvo palmi u Dubaiu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram