Pet gradova u kojima praznici zaista postaju zimska čarolija

Podeli:
Foto: Henryk Sadura / Tetra Images / Profimedia

U Srbiji je novogodišnja rasveta na lošem glasu, što zbog visoke cene, što zbog malverzacija i neukusa. Ipak, širom sveta postoje gradovi u kojima praznici zaista postaju bajka.

Zimi se mnogi raduju samo zbog perioda od sredine decembra do sredine januara kada nas zahvati praznična euforija i možemo da uživamo u lepim ukrasima i svetlima.

Pročitajte još:

Koronavirus ove godine bacio je u senku praznična dešavanja na koje smo navikli – okupljanje na trgovima i uživanje u klizanju i kuvanom vinu. Ipak, zašto ne bismo pronašli malo praznične inspiracije za dekoraciju doma i vedrinu duha u najlepše okićenim gradovima sveta.

Ovo su svetske destinacije na kojima praznici zaista postaju zimska bajka.

Beč, Austrija

Više puta proglašavan za najbolji grad za život na svetu, Beč takođe zna kako da zasija za Božić. Tradicionalne praznične pijace donose romantiku i staromodni šarm u grad. Klasični koncerti, kočije jarko osvetljene jelke čine Beč očaravajućim prazničnim čudom za posetioce svih starosnih grupa.

*

*

 

Rovanijemi, Finska

Glavni grad Laponije postaje zimska zemlja čudesa. Prekriveno snegom i osvetljeno spektakularnom polarnom svetlošću, ovo magično mesto je dom samog Deda Mraza. Tu je njegovo selo u arktičkom krugu, u kojem stanuju irvasi, haskiji i vilenjaci.

*

*

Prag, Češka

Zapanjujuća gotska arhitektura u Pragu pruža dramatično okruženje za praznične svečanosti. Božićna pijaca u Starom gradu prodaje poklone i poslastice hiljadama kupaca koji je posete svakog decembra. Impresivno visoka i savršeno ukrašena jelka dodaje čaroliju atmosferi.

*

*

Njujork, SAD

Menhetn se čini još veličanstvenijim u praznično vreme. Kultna jelka i klizalište na otvorenom u centru Rokefeler izgledaju kao na filmu. A tu su prelepe božićne pijace u Grand Central Terminalu i Brajant Parku.

*

*

Antverpen, Belgija

Istorijske zgrade i senzacionalne praznične dekoracije čine Antverpen jednim od najpopularnijih božićnih odredišta u Evropi. Centar grada je čaroban zahvaljujući živahnoj božićnoj pijaci, klizalištu  i svečanim večernjim koncertima. Kuvano vino i belgijska topla čokolada su sve što je potrebno za užitak.

*

*

Kvebek Siti, Kanada

Kada uske ulice Kvebeka zabeli sneg, čini se da ste zalutali u božićnu čestitku. Šarmantni kanadski grad proslavlja praznike uz svečane koncerte na otvorenom, praznične pijace i ekstravagantni QuebecAdabra: večernji festival muzike, animacije i arhitektonskih projekata.

*

*

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar