Maldivi jeftiniji od Aranđelovca
Maldivi; Foto: Sergi Reboredo / ddp USA / Profimedia

Pet dana početkom jula u hotelu sa pet zvezdica u Aranđelovcu za dve osobe košta 750 evra. Doručak je uključen u cenu, a za takse treba izdvojiti još 10 evra. Boravak u istom periodu za dve osobe u vili na plaži na Maldivima košta 419 evra. Dakle, manje od 210 evra po osobi. Doručak je uključen, a takse su 152 evra.

Jednostavnom računicom dolazi se do cifre koja je i dalje atraktivnija u odnosu na aranđelovačku ponudu, posebno kad imamo u glavi idiličnu sliku egzotične plaže naspram Aranđelovca koji pamtimo s ekskurzija. Međutim, pre nego što ospemo paljbu po domaćem turizmu i krenemo da planiramo letovanje na Maldivima, morali bismo malo bolje da istražimo i promislimo obe ponude.

Za početak, da li je realna tako povoljna cena aranžmana za Maldive? Brzom pretragom domaćih turističkih agencija možete naći i „all inclusive“ hotel sa četiri zvezdice na plaži u Meksiku od 62 evra, pet dana na Karibima za dvoje od 195 evra, ili na Baliju za 278.

Onda pogledate ponudu do kraja i vidite da je cena za Meksiko zapravo na dnevnom nivou, i da nije uračunata cena karte koja će vas koštati „od 890 evra“. Dakle, vrlo verovatno i više. U tom slučaju nisu uračunate ni takse, kao ni transfer autobusom do aerodroma koji košta 40 evra. A nisu uračunate ni sve one mere zaštite o kojima se priča ovih dana, a koje bi mogle da vas dodatno koštaju i para i živaca.

Pročitajte još:

Za pomenutu vilu na Maldivima, u konačnom zbiru, cena po osobi verovatno neće ispasti niža od 1.200 evra. Isto važi i za ostale egzotične destinacije koje ovih dana prkose „biserima“ Srbije, preporučenim za leto 2020. zbog situacije s pandemijom koronavirusa. Naravno, to ne znači da ove ponude i dalje ne zvuče bolje od Aranđelovca, Zlatibora, Kopaonika za 750 evra – uprkos tome što je, u slučaju Aranđelovca, u pitanju luksuzni SPA & Wellness hotel s pet zvezdica, hotel na Zlatiboru reklamira se kao „zlatni hotel na zlatnoj planini“, a hotel na Kopaoniku važi za najpoznatiji i najluksuzniji u tim krajevima.

Ako zanemarimo dodatne troškove, kako je moguće da smeštaj iste kategorije u Srbiji košta toliko više nego na egzotičnim destinacijama?

„To je mnogo komplikovanija tema i ne moramo da idemo do Balija, dovoljno je da pogledamo cene hotela po Evropi i videćemo da su hoteli sa pet zvezdica mnogo skuplji u Srbiji. Stvar je u sezonalnosti i popunjenosti. Hoteli koji rade cele godine i cele godine su puni, mogu da spuste cenu sobe, jer i tako mogu da zarade dovoljno da sve pokriju. Budimpešta, na primer, godišnje ima oko 12 miliona turista, u Beču je sezona čak 11 meseci. Naši hoteli imaju visoke namete, troškove, malu sezonalnost, a popunjenost im ne prelazi 40-45 odsto“, objašnjava nam Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

Prema njegovim rečima, kategorija nije uvek garancija kvaliteta, niti uvek podrazumeva istu uslugu.

#related-news_0

„Jako je teško u ovom kontekstu porediti hotele na letnjoj destinaciji i one kod nas koji imaju daleko manji kapacitet. Imate hotele na Maldivima koji su daleko skuplji, koji naplaćuju par hiljada dolara po osobi, ali oni su mnogo manjeg kapaciteta, insistira se na individualnosti, gost, na primer, ima posebnu kućicu na plaži i osoblje koje je tu za njega da bi mogao da uživa u tom luksuzu“, podseća Seničić i predlaže jednu drugačiju paralelu. „Uzmite na primer hotel sa pet zvezdica na Zlatiboru i uporedite ga s hotelom u nekom planinskom centru u Astriji ili Italiji. Sigurno će biti slično. Ali tamo je daleko platežnija klijentela, koja s prosečnom platom može da priušti deset dana na planini, dok vi s prosečnom platom ne možete ni dan i po u tom hotelu na Zlatiboru. Zato je to i stvar prestiža, a kao jedini hotel te kategorije u okolini nema konkurentnost“, ukazuje Seničić u razgovoru za portal Nova.rs. 

Kaže da cene zasad nisu dodatno rasle pod uticajem pandemije, ali da očekuje da će s otvaranjem hotela biti određenih novina.

„Očekujem da budu nešto veće, 1 do 15 odsto, jer će zbog aktuelnih turističkih vaučera, hoteli imati još manje mesta. Ali to se odnosi samo na udarna mesta i udarne termine. Mislim da je prilika da se skrene pažnja na malo poznate destinacije po Srbiji, gde možda nema hotela sa pet zvezdica, ali privatni smeštaj može da se nađe i za 700-800 dinara po noćenju“, preporučuje Seničić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare