Ostrvo duga – umetnički raj za koji niko ne zna

Podeli:
Hormuz
Foto: Soroush Majidi / / SWNS / Profimedia

Možda niste znali, ali Iran ima svoja ostrva. Najlepše od njih se zove Hormuz i krije neopisivu lepotu, ali je zbog napete političke situacije gotovo nedostupno turistima.

Hormuz zovu i „ostrvo duga“ zbog živopisne prirode, a nalazi se u Persijskom zalivu.

Vatreno crvena zemlja ostrva Hormuz koristila se za umetničke projekte i čak nekoliko kulinarskih delikatesa – kao što je tanki, hrskavi hleb posut jarko crvenim zrncima prašine.

Žuti, narandžasti i bakarni tonovi ovog mesta inspirisali su bezbroj umetnika. Dr Ahmad Nadalian osnovao je muzej i galeriju koji izlažu umetnička dela jarkih boja koja odražavaju sve nijanse i teksture ostrva Hormuz. Nadalian i sam stvara umetnička dela u ostrvskom pesku.

Ostrvo Hormuz je raj za planinare jer ga krase neobične stene koje izgledaju poput džinovskih školjki, kao i planine koje izgledaju kao da su sa Marsa. Raznobojne stene Doline tišine ostavljaju bez reči.

Za ovom ostrvu smešen je i čudesan arhitektonski projekat šarenih kupola. Kupole Hormuza u obliku sijalice izgrađene su od lokalnog peska, a osmislio ih je proslavljeni iranski arhitekta Nader Kalili – koji se specijalizovao za izgradnju skloništa za ljude od peska i kamena.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar