Inflacija i visoke cene Hrvatima nisu novost, već deo svakodnevice. A na startu sezone, s tim počinju da se upoznaju i turisti.
“Znao sam da neće biti baš jeftino – ne očekuješ cene kao u istočnoj Evropi – pa sam pretpostavljao da će biti negde između Italije i Španije, ali svakako ne kao u Portugalu. Svi su gradovi jako turistički. Ali, kako sam se samo prevario. Hrana i piće ovde su neverovatno skupi”, požalio se jedan nemački turista na Redditu, a preneo Večernji list.
Dodao je da mu nijedan obrok nije koštao ispod 25 evra po osobi i istakao najšokantniju činjenicu – tvrdi da je u jednoj prodavnici limenku koka-kole platio neverovatnih osam evra.
“Izvinjavam se na direktnosti, ali ako si platio 8 evra za limenku koka-kole, to je isključivo zbog tvoje vlastite neinformiranosti kao turiste. Prodavač je bacio mamac, a ti si ga uhvatio. Nisi to morao da platiš, pogotovo kad se uzme u obzir da bi u restoranu u centru grada platio upola manje”, istakao je jedan korisnik i nastavio. “Da, Hrvatska je postala jako skupa – kako za turiste, tako i za domaće – ali čini mi se da nisi uradio ono što bi svaki odgovoran turista trebalo: malo istražiti kako izbeći prevare i nepotrebne troškove. Obrok od 25 evra po osobi danas je zapravo sasvim razuman, ne vidim zašto bi to bio problem. Video sam i puno gore”, napisao je i ponovio da Hrvatska ima i prihvatljive cene, ali moraš da znaš gde da ih tražiš.
Većina komentara slažu se s tim stavom, priznaju inflaciju i skupe cene na obali, ali upozoravaju da cene nisu svuda iste.
“Žao mi je zbog tvog lošeg iskustva, zvuči kao da su te stvarno dobro odrali. S druge strane, prošle nedelje sam sa suprugom otišao na ručak u nasumični restoran usred Splita (najveći grad na obali i jedno od najturističkijih mesta), i evo kako su izgledale cene. Ja sam jeo obraze grdobine i platio ih 13,50 evra – to je ujedno bilo jedno od skupljih jela na jelovniku. Iskreno, ne znam otkud tebi te cene. Znam da su cene u Hrvatskoj dosegle ili čak prešle nivo Italije, ali ako sediš u restoranu usred glavnog trga… da, naravno da ćeš platiti više nego u restoranu par ulica dalje.”
Mnogi komentari nastavili su isticati slabu pripremljenost turiste.
“Nemci još imaju tu pretpostavku da je sve što je južnije automatski jeftino. Iznenade se kad pređu granicu i vide da su zemlje koje su se nekad smatrale ‘zabitima’ Evropske unije napredovale – i posledično tome, podigle cene. Obrok od 25 evra u Nemačkoj nije ništa neuobičajeno, osim ako svaki dan jedeš pizzu ili kebab. Bilo koji restoran koji poslužuje meso ima slične cene. Govorimo o restoranima srednje kategorije, ne o luksuznim, ali isto tako ne ni o fast food kioscima”, istakao je jedan korisnik, pa dodao i lično iskustvo s nemačkim ugostiteljstvom. “Juče sam, na primeri, u nekoj zabiti u Pfalzu, mestu koje su i vukovi zaboravili, platio svinjske medaljone u umaku od gljiva s pomfritom 23 evra. Tako da stvarno ne razumem to iznenađenje. U Nemačkoj sam svake nedelje i retko kad platim manje od 50 evra za dvoje ljudi ako jedemo nešto konkretno. I na kraju – imaš internet, sad si našao Reddit da se izjadaš, ali kako to da nisi pre puta malo istražio gde jesti i gde kupiti piće?”
“Dobro došao u Hrvatsku, gde, prema rečima naše bivše predsednice gospođe Kitarović, svi radimo od kuće za prosečnu platu od 8000 evra mesečno. I ljudi su u to počeli da veruju. Ili barem – trgovci jesu”, našalio se jedan korisnik, ali drugi hrvatskom turizmu daju mračne prognoze: “Hrvatska sama sebi kopa grob. Cene su toliko prenaduvane da to lokalno stanovništvo više ne može da priušti, pa turizam gotovo u potpunosti zavisi od stranih gostiju. Mnogi lokalci pokušavaju u tri letnja meseca da zarade dovoljno da prežive celu godinu – i to uglavnom kroz smeštaj i ugostiteljstvo, jer osim mora, retko šta drugo se ističe kao turistička ponuda.”
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare