Dubrovnik
Dubrovnik; Foto: Pavel Dudek / Alamy / Profimedia

Inflacija i visoke cene Hrvatima nisu novost, već deo svakodnevice. A na startu sezone, s tim počinju da se upoznaju i turisti.

“Znao sam da neće biti baš jeftino – ne očekuješ cene kao u istočnoj Evropi – pa sam pretpostavljao da će biti negde između Italije i Španije, ali svakako ne kao u Portugalu. Svi su gradovi jako turistički. Ali, kako sam se samo prevario. Hrana i piće ovde su neverovatno skupi”, požalio se jedan nemački turista na Redditu, a preneo Večernji list.

Dodao je da mu nijedan obrok nije koštao ispod 25 evra po osobi i istakao najšokantniju činjenicu – tvrdi da je u jednoj prodavnici limenku koka-kole platio neverovatnih osam evra.

Hrvatska ima i prihvatljive cene

“Izvinjavam se na direktnosti, ali ako si platio 8 evra za limenku koka-kole, to je isključivo zbog tvoje vlastite neinformiranosti kao turiste. Prodavač je bacio mamac, a ti si ga uhvatio. Nisi to morao da platiš, pogotovo kad se uzme u obzir da bi u restoranu u centru grada platio upola manje”, istakao je jedan korisnik i nastavio. “Da, Hrvatska je postala jako skupa – kako za turiste, tako i za domaće – ali čini mi se da nisi uradio ono što bi svaki odgovoran turista trebalo: malo istražiti kako izbeći prevare i nepotrebne troškove. Obrok od 25 evra po osobi danas je zapravo sasvim razuman, ne vidim zašto bi to bio problem. Video sam i puno gore”, napisao je i ponovio da Hrvatska ima i prihvatljive cene, ali moraš da znaš gde da ih tražiš.

Većina komentara slažu se s tim stavom, priznaju inflaciju i skupe cene na obali, ali upozoravaju da cene nisu svuda iste.

“Žao mi je zbog tvog lošeg iskustva, zvuči kao da su te stvarno dobro odrali. S druge strane, prošle nedelje sam sa suprugom otišao na ručak u nasumični restoran usred Splita (najveći grad na obali i jedno od najturističkijih mesta), i evo kako su izgledale cene. Ja sam jeo obraze grdobine i platio ih 13,50 evra – to je ujedno bilo jedno od skupljih jela na jelovniku. Iskreno, ne znam otkud tebi te cene. Znam da su cene u Hrvatskoj dosegle ili čak prešle nivo Italije, ali ako sediš u restoranu usred glavnog trga… da, naravno da ćeš platiti više nego u restoranu par ulica dalje.”

„Ne razumem to iznenađenje“

Mnogi komentari nastavili su isticati slabu pripremljenost turiste.

“Nemci još imaju tu pretpostavku da je sve što je južnije automatski jeftino. Iznenade se kad pređu granicu i vide da su zemlje koje su se nekad smatrale ‘zabitima’ Evropske unije napredovale – i posledično tome, podigle cene. Obrok od 25 evra u Nemačkoj nije ništa neuobičajeno, osim ako svaki dan jedeš pizzu ili kebab. Bilo koji restoran koji poslužuje meso ima slične cene. Govorimo o restoranima srednje kategorije, ne o luksuznim, ali isto tako ne ni o fast food kioscima”, istakao je jedan korisnik, pa dodao i lično iskustvo s nemačkim ugostiteljstvom. “Juče sam, na primeri, u nekoj zabiti u Pfalzu, mestu koje su i vukovi zaboravili, platio svinjske medaljone u umaku od gljiva s pomfritom 23 evra. Tako da stvarno ne razumem to iznenađenje. U Nemačkoj sam svake nedelje i retko kad platim manje od 50 evra za dvoje ljudi ako jedemo nešto konkretno. I na kraju – imaš internet, sad si našao Reddit da se izjadaš, ali kako to da nisi pre puta malo istražio gde jesti i gde kupiti piće?”

Ni lokalci to ne mogu da priušte

“Dobro došao u Hrvatsku, gde, prema rečima naše bivše predsednice gospođe Kitarović, svi radimo od kuće za prosečnu platu od 8000 evra mesečno. I ljudi su u to počeli da veruju. Ili barem – trgovci jesu”, našalio se jedan korisnik, ali drugi hrvatskom turizmu daju mračne prognoze: “Hrvatska sama sebi kopa grob. Cene su toliko prenaduvane da to lokalno stanovništvo više ne može da priušti, pa turizam gotovo u potpunosti zavisi od stranih gostiju. Mnogi lokalci pokušavaju u tri letnja meseca da zarade dovoljno da prežive celu godinu – i to uglavnom kroz smeštaj i ugostiteljstvo, jer osim mora, retko šta drugo se ističe kao turistička ponuda.”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare