Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Živeli!

Minhen je najpoznajtiji evropski grad za uživanje u pivu, ali nije jedini.

Koji su još gradovi starog kontinenta u kojima se pije najbolje pivo?

Bern, Švajcarska

Uprkos činjenici da se radi o relativno malom gradu (iako je glavni), političko središte Švajcarske ima dovoljno jaku kulturu piva da ispere najstresnije radne nedelje.

Bern je dom za gotovo 200 pivara, od kojih su mnoge nadohvat ruke (posebno oko najmodernije gradske četvrti, Breitenrain), a neke se čak nalaze u podrumima, garažama i praonicama. U svakom slučaju, ovde vas pivska scena neće razočarati, piše Pun kufer.

Gent, Belgija

Ako osetite ležernu atmosferu u trećem najvećem belgijskom gradu, to bi moglo biti zato što pivo teče njegovim venama. Lokalna piva ovde su potpuno bez hmelja zahvaljujući istoriji Genta: Francuzi koji su tu živeli pravili su pivo od hmeljnog bilja i začina, u suprotnosti s holadskim stilom proizvodnje piva s hmeljem.

Vroclav, Poljska

Poljska pivska kultura legendarna je širom Evrope, a manje poznati grad Vroclav najbolje je mesto za uživanje u pivu u zemlji (ipak nakon Varšave). Poslednjih deset godina beleži se stalan rast malih pivara, a većina ih je postavljena u središtu grada radi lakšeg pristupa. Započnite na gradskoj pijaci u tri najbolje: Browar Złoty Pies, Bierhalle i Spiż Brewery.

Bukurešt, Rumunija

Pročitajte još:

Bukureštanska scena craft piva proširila se poslednjih nekoliko godina, s novim imenima pivara kao što su Ground Zero i Berestroika koja prednjače i uživaju popularnost među lokalnim stanovništvom. U pivu uživajte na pravi način – smestite se u starom delu grada, gde postoji mnogo izvrsnih pivara duž glavne gradske ulice, sednite u neku od njih i to je to.

Geteborg, Švedska

U prošlim je vremenima pivo igralo veliku ulogu u švedskoj ekonomiji, a male pivare su dugo bile deo gradske mode. No dok je lokalna izvozna konkurencija Nemaca i Danaca dovela do pada švedske pivske industrije poslednjih decenija, lokalna scena Geteborga i dalje napreduje. Moderna četvrt Ringön sada je središte craft scene, te je možemo nazvati četvrti zaljubljenika u pivo.

Strazburg, Francuska

Sa svojim nemačkim i francuskim uticajima, vinska regija Alzas odredište je iz snova za zaljubljenike u vino, no može se pohvaliti i rastućom industrijom craft piva. Alzas vrvi odličnim pivarama, ali ako morate odabrati jedno mesto za uživanje, Strazburg je grad u kom ćete pronaći najveću koncentraciju alzaških piva i i sjajnih barova.

***
BONUS VIDEO: Kraft ili zanatsko pivo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar