Najzelenije selo na svetu – zamrznuto u vremenu

Putovanja 30. apr. 202017:54
Podeli:
Foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Nekad najbogatije ribarsko selo na kineskom ostrvu Šengsi danas je verovatno najzelenije na svetu.

Selo Houtouvan koje izgleda kao da je odlučilo da vrati svoje kuće i polja prirodi, nalazi se oko 70 kilometara od Šangaja.

Stanovnici su ga napustili početkom devedesetih godina prošlog veka kad je zaliv postao premali da bi zadovoljio potrebe ribolovne industrije koja je rasla. Kako bi sebi olakšali život, u želji za boljom povezanošću s kopnom, bližim školama, univerzitetima i bolnicama, stanovnici su se odselili na kopno, piše Punkufer.

Foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Takav je obrazac bio uobičajen u mnogim malim kineskim selima. Samo je nekolicina stanovnika u Houtouvanu ostala u svojim domovima, posmatrajući kako susedne kuće sve više prekrivaju lišće i trava. Ipak, 2002. i oni su otišli. Zastale u vremenu, delimično nameštene kuće i dalje čuvaju predmete vlasnika, kao da ih čekaju da se vrate.

Pročitajte još:

Pre pet godina, kada su fotografije sela duhova obišle svet, Houtouvan je postao jako popularan, ali nije bio spreman za sve više turista koji su želeli uživo da razgledaju zeleni fenomen. Vlasti su zamolile za strpljenje i posle dve godine Houtouvan se pripremio za posetioce koji su pre pandemije tamo mogli i da prespavaju, šetaju se oko kuća ili istražuju okolinu – sve na sopstvenu odgovornost.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar