Krit
Krit, Foto: ac productions / Tetra Images / Profimedia

Nalazi se na Kritu i veći je problem nego što deluje.

Krit je poznat po svojim prelepim plažama, sa čistim morem i mekim peskom. Neki delovi obale se, međutim, suočavaju sa ozbiljnim problemom zagađenja, uzrokovanog onima koji koriste priobalna područja, ali i njihovim transportom do plaža sa mora, piše Grčka info i plažu Analukas koja se nalazi u Lasiti opisuje kao najprljaviju plažu u celoj Grčkoj.

Međutim, nije reč o smeću koje ostavljaju posetioci baš te plaže – na nju više niko ni ne dolazi – već se otpad se prenosi vetrom i jakim morskim strujama i tu završava – Analukas pokazuje koliko smeća i plastike pluta u plavim vodama Egejskog mora.

Pročitajte još:

Svakodnevno taloženje smeća ne dozvoljava korišćenje plaže i više podseća na đubrište nego na plažu, iako su više puta razne ekološke organizacije pokušale da je očiste. Bezuspešno. Poslednji pokušaj čišćenja bio je krajem 2017. godine, ali do avgusta 2018. plaža je ponovo izgledala kao deponija, prljavija nego ikad.

U oblasti gde se nalazi plaža Analukas, nedaleko od Sitije, nalazi se napušteno naselje SOE, koje je nekada bilo turistički kompleks. Iako postoje mogućnosti za oporavak naselja i njegov povratak kao turističke destinacije, kako je i planirano, ekološki problem koji postoji na plaži to onemogućava. Pogledajte snimak najprljavije plaže u Grčkoj na Kritu, koji je dronom snimio Jutjub kanal Haaniti.