Foto: Nikola Marković/MonikaHusar

Monika Husar je ovu zimu presekla egzotičnim putovanjem na Maldive u sopstvenoj režiji - za Nova.rs deli svoje iskustvo.

Piše: Monika Husar

Nakon prošlojanuarskog uspešnog samostalno organizovanog puta u Zanzibar, kada sam 16 dana provela u malom neturističkom selu na jugu ostrva, već početkom novembra 2022. upustila sam se u planiranje novog januarskog putovanja u tropske krajeve – na Maldive.

Nisam imala neki poseban plan, niti unapred „zadatu“ destinaciju. Bilo mi je važno da putujem u januaru i da otputujem na duži period od 20 dana negde gde je leto, i gde mogu da se kupam u toplom moru ili okeanu.

Poslednjih godina ne koristim usluge turističkih agencija iz više razloga: teško se uklapam u fiksne termine koje nude za putovanja; vode u popularna turistička mesta gde je uvek velika gužva i koja po pravilu želim da izbegnem; a kada je reč o dalekim destinacijama vrlo su skupe, posebno ako želite da ostanete više od 7 noćenja. Ideje za moguće destinacije često crpim sa društvenih mreža, prateći neke od popularnih stranica koje se bave samostalno organizovanim putovanjima.

Predlog za povoljan odlazak na Maldive videla sam na Facebook stranici Lovci na putovanja, low cost avio kartu i smeštaj sam bukirala samostalno online. Odlučila sam se da 21 dan provedem na malom ostrvu Mahibadhoo na Maldivima, u guesthouse-u Dhamana Beach, predivnom apartmanskom smeštaju sa direktnim izlazom na plažu.

Malo je reći da je ovo bila jedna od boljih odluka koje sam donela u životu!

Prednosti samostalno organizovanog puta na Maldive

Dhamana Beach, Foto: Monika Husar

Jeftiniji (ili duži) boravak na Maldivima

Ukoliko samostalno organizujete odlazak na Maldive, imate mnogo više opcija u odnosu na (gotovo svuda istu) ponudu u turističkim agencijama. To se najpre ogleda u broju ostrva na koje možete otići: agencije nude odlazak na privatna ostrva u internacionalne i skupe luksuzne rizortove. Ukoliko sami planirate put, na raspolaganju su vam i hoteli i apartmani na ostrvima koja nisu privatna, već na njima živi domicilno stanovništvo.

Dhamana Beach, Foto: Monika Husar

Do 2008. ova ostrva nije bilo moguće posetiti, jer su bila zatvorena za turizam. Od 2009. do danas broj hotela i apartmanskog smeštaja naglo raste, i ono što je vrlo zanimljivo, mnoge od njih drže i vode lokalni ljudi, koji žive i rade na tom ostrvu. Samim tim je i cena noćenja višestruko povoljnija nego u luksuznim rizortovima.

Dhamana Beach, Foto: Monika Husar

Samostalnost, nezavisnost, intimnost

Kada sami bukirate avio prevoz i smeštaj, možete da birate datume polaska, broj noćenja, vrstu usluge i mesto u koje ćete otići, i to je ono što je najbolje kod samostalno organizovanih putovanja. Posebno ukoliko ne volite gužvu, prepune plaže turista i muziku koja trešti iz restorana i barova. Ako na putovanje idete da se odmorite, uživate u tihom jutru i mirnom zalasku sunca, lokalna maldivska ostrva su pravi izbor.

Mahibadhoo, Foto: Monika Husar

Mahibadhoo je samo jedno od mnogih naseljenih ostrva na Maldivima. Nalazi se u Južnom Ari Atolu, za koji kažu da je najbolji za ronjenje i snorkl.

Mahibadhoo, Foto: Monika Husar

Na njemu živi oko 2.000 stanovnika. Imaju lokalnu gradsku upravu, bolnicu, škole, vrtić, internat, policijsku stanicu, elektranu i fabriku za desalinizaciju, džamiju, banku, desetak manjih hotela/apartmana, restorana i kafića, puno raznih prodavnica i veliki fudbalski stadion. Imaju veliku javnu plažu i jednu takođe veliku bikini-plažu za turiste, kao i „kućne“ plažice koje se nalaze ispred njihovih kuća. Turizam im nije najosnovnija delatnost, iako je poslednjih par godina sve više aktuelan. Ulice i plaže su čiste, na ostrvu je bezbedno i bez kriminala.

Mahibadhoo, Foto: Monika Husar

Upoznavanje lokalnih običaja i kulture

Odlazak na maldivsko ostrvo na kom živi lokalno stanovništvo najbolji je način da upoznate njihove običaje i kulturu. Ukoliko ste smešteni na privatnom rizort ostrvu bićete okruženi samo turistima iz (uglavnom) Evrope.

Maldivljani su skromni, kulturni, dobronamerni, učtivi i prijateljski raspoloženi ljudi. Ljubazni su prema turistima, nasmejano vas pozdravljaju na ulici i spremni su da vam pomognu ukoliko vam nešto zatreba. Zainteresovani su za to odakle dolazite, čime se bavite, i kako vam se dopada boravak na njihovom ostrvu. Rado pričaju o
životu na Maldivima, lokalnim znamenitostima i istoriji. Gotovo svi govore engleski, čak i starije generacije.

Pročitajte još:

Letovanje na ostrvu sa domicilnim stanovništvom ima svoje izazove, koji se ogledaju u pre svega maldivskim propisima za turiste. Maldivi su zemlja sa stopostotnim islamskim stanovništvom, i u njoj se poštuje šerijatski zakon. Zato je jako važno da se dobro informišete šta jeste a šta nije dozvoljeno na ovim ostrvima.

Od onih najvažnijih pravila treba znati sledeće: alkohol i droga su strogo zabranjeni, kao i svinjetina, toples i bilo koja vrsta golotinje, nedoličnog i previše intimnog ponašanja na javnom mestu. Na javnim i „kućnim“ plažama kupanje u bikiniju i jednodelnim kupaćim kostimima (za žene) i kupanje bez majice (za muškarce) nije dozvoljeno, te je potrebno da ponesete šorceve i majice za kupanje. Bikini-plaže su mesta gde se možete kupati u regularnim kupaćim kostimima. Mini-suknje, šorcevi i majice na bretele ili sa golim leđima, kao i providna garderoba na javnim mestima takođe nisu poželjni.

Foto: Monika Husar

Ljudi i nova prijateljstva

Mi smo imali sreće da smeštaj u kom smo odseli, Dhamana Beach, vode četiri mlada prijatelja sa kojima smo se osećali kao kod kuće – Enzo, Badi, Nime i Kori, koji su rođeni na Mahibadhoo-u i koji su zajedno odrasli.

Enzo, Badi, Nime, Kori i Monika, Foto: Nikola Marković

Enzo brine o poslovanju hotela, Badi je zadužen za ronjenje, snorkl i ekskurzije, dok Nime i Kori vode računa o svakodnevnim potrebama gostiju. U razgovoru sa Enzom saznala sam da su pre dve godine odlučili da zakupe slobodno zemljište sa izlazom na okean na period od 20 godina i da na njemu sagrade mali guesthouse sa 6 apartmana, restoranom, kuhinjom i lobijem. Pre toga su svi stekli iskustvo radeći u obližnjim rizortovima, a 2021. je njihov san da započnu svoj zajednički posao postao realnost.

Kada se odlučite da odmor provedete u malom lokalnom hotelu, znate da vaš novac ide u ruke „pravim“ ljudima, a ne velikim korporacijama. Velika je verovatnoća da ćete se osećati kao kod kuće – dobrodošlo i ugodno. Kad god nam je nešto bilo potrebno, poput pronalaženja menjačnice ili kupovine bezalkoholnog piva, naši domaćini su nam nesebično pomagali savetima.

Ekskurzije za autentični doživljaj Maldiva

Odlazak na Maldive nije potpun ukoliko ne odete na neke od brojnih ekskurzija koje su u ponudi. Među najatraktivnijim su snorkl sa velikim ražama (Mantha Ray), plivanje sa kit-ajkulama, ronjenje i/ili snorkl na koralnom grebenu, noćni zaron/snorkl i poseta pustom ostrvu i tirkiznim lagunama.

Snorkling i istraživanje koralnih grebena, Foto: Nikola Marković/MonikaHusar

Cene se kreću od 35 dolara po osobi za najjeftinije (snorkl na lokalnom grebenu) do 90 dolara za plivanje sa kit-ajkulama i ražama. Uključuju vožnju brzim brodićem, opremu za snorkl i brigu iskusnog lica (ronioca ili instruktora).

Snorkling i istraživanje koralnih grebena, Foto: Nikola Marković/MonikaHusar

Treba imati u vidu da je ovo cenovnik iz našeg smeštaja, budući da vlasnici poseduju svoj brodić i kompletnu opremu, kao i da je jedan od partnera iskusni ronilac.

Snorkling i istraživanje koralnih grebena, Foto: Nikola Marković/MonikaHusar

Saveti pre nego što se odlučite da individualno organizujete svoj odmor na Maldivima

– Za Maldive vam je potrebna viza koju dobijate na licu mesta na aerodromu ali je potrebno unapred ispuniti online imigracioni formular i odštampati ga. Pri povratku je takođe potrebno ispuniti online formular o napuštanju zemlje. Turistička viza važi 30 dana.

– Za Maldive vam trenutno nije potreban PCR test, i u zemlji nema restrikcija i posebnih Covid – 19 pravila.

– Najbolji meseci da posetite Maldive su januar, februar i mart, u jeku turističke sezone. Temperatura vazduha je između 26 i 29, temperatura vode je oko 28, ima puno sunca i malo vetra, uz retke i kratkotrajne kiše. Maldive treba izbegavati u maju, junu i julu, kada je kišna sezona.

– Raspitajte se dobro o pravilima ponašanja na lokalnim ostrvima. Kazne za nepoštovanje zakona mogu biti visoke.

Pročitajte još:

– Obavezno ponesite gumene patike za vodu – osim oštrih korala u plićacima se često mogu videti Stingray raže sa otrovnim bodljama, čiji ubod može da vam pokvari letovanje.

– Neka lokalna ostrva su skuplja od drugih, u zavisnosti koliko dugo se bave turizmom i koje su veličine. Male (glavni grad-ostrvo) nije pogodan za smeštaj ukoliko planirate odmor na plaži i treba ga izbeći.

– Ulazak na privatna ostrva sa rizortovima se naplaćuje ukoliko nemate smeštaj u njihovom hotelu. Cene se kreću od 50 dolara po osobi pa naviše, i važe za jedan dan (od jutra do popodneva).

– Ako ste plašljivi ili ste loši plivači, ne udaljavajte se od obale i ne „petljajte“ oko ivice grebena, jer na Maldivima živi (i pliva blizu plićaka) dve vrste grebenskih ajkula, koje retko napadaju ljude ali izgledaju zastrašujuće, s obzirom da mogu dostići dužinu od 1,6 metara.

– Obavezno uplatite puno zdravstveno osiguranje pre odlaska na put.

– Prodavnice na lokalnim ostrvima su solidno opremljene, uz nešto slabiji izbor robe „sa zapada“. Cene proizvoda su slične kao u Srbiji.

– Ukoliko ne volite ljuta jela obavezno naglasite u restoranu. Hrana je slična kao u Indiji, vrlo začinjena i ljuta, uz nekoliko tradicionalnih i veoma ukusnih maldivskih jela na meniju. Cene hrane u restoranima na Mahibadhoo-u kreću se od 3 do 20 dolara.

***

Bonus video: Plivanje među ražama i ajkulama