Luksemburg
Luksemburg; Foto: Arterra Picture Library / Alamy / Profimedia

Ako biste birali gde želite da živite - ova zemlja vam verovatno ne bi bila prva na listi želja.

Balans između poslovnih obaveza i privatnog života sve se više ističe kao važan faktor za život, a u osnovi je nove studije koja donosi listu zemalja u kojima se najmanje radi i najduže živi.

Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosečan broj radnih sati nedeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog veka i osećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Po svim tim kriterijumima, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u proseku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

1. Luksemburg

2. Austrija

3. Danska

4. Norveška

5. Finska

6. Švedska

7. Francuska

8. Belorusija

9. Holandija

10. Švajcarska

Pročitajte još:

Velika Britanija je na 17. mestu zahvaljujući razumnom prosečnom radnom vremenu od 36 sati nedeljno, relativno visokom životnom veku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u proseku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat.

Zanimljivo je da je SAD na 87. mestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a deo populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći, prenosi Hayat.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u proseku 46 sati nedeljno. S obzirom da je radno vreme duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.

Komentari

Svi komentari (0)