Podeli
Letovanje u Vojvodini
Palić; Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

"Vojvodina nije teritorija, Vojvodina je mentalitet", objasniće vam neki, što je preporuka više da se ovog leta upustite u otkrivanje jedinstvenog prirodnog i kulturnog bogatstva ovog dela naše zemlje.

Avanturisti su izazvani da istraže tajne njene prirode, brda i uzburkane reke. Boeme čekaju brojni salaši, s najboljom kuhinjom, vinom i tamburašima. Turisti željni zanimljivih delića istorije, naći će ih u dvorcima i selima, a ljubitelji adrenalina mir ravnica lako mogu da preseku različitim sportovima i akcijama koje se preporučuju svima koji u ovim krajevima traže aktivan odmor. Iz kompletne turističke ponude Vojvodine smo izdvojili nekoliko najatraktivnijih destinacija za letnji odmor.

Letovanje u Vojvodini
Letovanje u Vojvodini; Foto: Slađana Đermanović

Novi Sad, Fruška gora i salaši Čeneja

Leto je godišnje doba tokom kojeg Novi Sad ostvaruje svoj puni sjaj, najviše zbog moćnog Dunava, prelepih parkova, bogatog kulturnog programa. Na sajtu Turističke organizacije Novog Sada možete izabrati način na koji želite da ga obiđete – šetnjom, biciklom (cena iznajmljivanja je 150 dinara na sat), autobusom (karta za vožnju gradskim prevozom je 65 dinara) ili brodom (karta za turu katamaranom je bila 30 evra); tematskim turama koje prate vaša interesovanja; bilo da ostajete tri dana ili planirate da duže izučavate mapu pešačkih tura sa najvažnijim tačkama u gradu. Među njima su svakako Trg slobode s Gradskom kućom i rimokatoličkom Crkvom imena Marijinog, šarene ulice Zmaj Jovina i Dunavska,  Jevrejska ulica s Novosadskom sinagogom… A iznad svega se pruža prelepa Petrovaradinska tvrđava, kao najatraktivnija turistička zona grada, sa svojim tajnama i znamenitostima. Na njoj se svake godine organizuje čuveni Exit festival, koji je nedavno uputio otvoreno pismo o svom sledećem izdanju.

Na “Đavu” ćete gledati i ako odlučite da se brčkate na Štrandu, najpopularnijoj i jedinoj uređenoj gradskoj plaži, gde imate na raspolaganju ležaljke, kafiće, igrališta za klince, terene za odbojku na pesku… Dakle, sve što je potrebno za jedno opušteno leto na plaži. Novosađani često biraju i divlje plaže, Šodroš, Bećarac, Kerećak i Oficirac, a tu treba imati na umu da na njima nema spasilaca, tuševa, a ni dno reke im nije ispitano, pa plivanje može da bude i opasno za nedovoljno iskusne. Što se tiče bazena, najpopularniji su Spens (dnevne ulaznice su 250-350 dinara) i bazeni Sportskog centra Sajmište (200-300 dinara).

Međutim, teško da će čak i oni kojima letovanje podrazumeva “samo kupanje, sunčanje i uživanje na plaži” odoleti avanturama koje se nude u ovom kraju. Organizuju se raftinzi i krstarenja Dunavom, izlet do Sremskih Karlovaca je, na primer, imperativ za svakog poznavaoca srpske istorije i kulture – u njemu je bilo sedište srpske Mitropolije, tu je osnovana Bogoslovija, kao i Karlovačka gimnazija, prva srpska gimnazija.

Fruška gora, kao prelepa ostrvska planina u zagrljaju vojvođanskih ravnica i najstariji nacionalni park u Srbiji (dnevne ulaznice su 100 dinara), obavezna je destinacija za turiste i avanturiste. Planinarske staze na Fruškoj gori vode kroz prelepe listopadne šume i preko livada, a najpopularnija izletišta su Čortanovačka šuma, Stražilovo, Partizanski put, Iriški venac, Hopovo, Glavica, Zmajevac, Hajdučki breg, Ciganski logor… Njene šume i skrivene doline nekada su čuvale čak 35 srpskih pravoslavnih manastira, od kojih je danas sačuvano njih 16, koji su, zbog svoje istorijske, umetničke i ambijentalne vrednosti, nezaobilazni prilikom obilaska Fruške gore. Vikendice na Fruškoj gori mogu da se bukiraju i za 30-50 evra za noć, a noćenje možete naći i za manje od 10 evra po osobi. Što se hrane tiče, specijalitet koji ne smete da preskočite je miks autohtonih fruškogorskih pečuraka sa sirom.

Pročitajte još:

Na posebnu vrstu uživanja pozivaju čuveni čenejski salaši, gde se u ambijentu starih seoskih domaćinstava Vojvodine jedu najlepša vojvođanska jela (sarme, paprikaši, rinflajš, štrudle, gomboce…) uz dobra vina i tamburaše. Svi salaši imaju svoje priče, a neki ponudu obogaćuju aktivnostima kao što su jahanje ili vožnja fijakerom. Noćenje na popularnim salašima Čeneja koštaće vas od 17 do 40 evra po osobi, a kao najpoznatiji se ističu Salaš 137, Brkin salaš, Pajin salaš, Salaš 341 “U sedlu”…

Ako ste više za pivo nego za vino, autobusom ste za nešto više od pola sata u Čelarevu, gde vas čeka Muzej piva, ali i čuveni dvorac Dunđerski sa svojim pričama.

Na kraju, ako vam uz sve ovo treba još doza adrenalina, u Novom Sadu i okolini možete naći priliku za sve što vas uzbuđuje i što odgovara vašim interesovanjima i sposobnostima – od adrenalin parka Zemlja čuda (karte su 400 i 600 dinara) pogodnog za porodični provod, preko Dunavskog raftinga, Bike parka Bukovac i paintball akcija (u Novom Sadu radi više klubova), pa do ekstremnih sportova kao što su friklajmbing, paraglajding, skejtbording, padobranstvo…

Palić, Subotica i Sombor

Palić se u startu plasira kao jedno od najlepših mesta za letovanje u Srbiji, između ostalog i zato što se uklapa u najrazličitije ideje ugodnog odmora. Stručnjaci još ne preporučuju kupanje u Palićkom jezeru zbog lošeg kvaliteta vode (alternativa su bazeni), ali jezero, po legendi stvoreno od suza pastira Pavla, i dalje je centar života na Paliću.  Obilazak znamenitosti lagana je i opuštena šetnja koja vodi kroz Veliki park, dizajniran po ugledu na engleske vrtove, Veliku terasu s Muzičkim paviljonom gde se održavaju promenadni koncerti, Ženski štrand nad jezerom, Bojgovar (Sovina kula) do Zoo vrta u kojem ima oko 150 životinjskih (ulaznica je 200-300 dinara).

Palić se može otkrivati i u jahačkim turama (postoji nekoliko ergela koje nude i časove za početnike), na fijakeru ili biciklu, u čamcu ili katamaranu, a ukoliko ste avanturističkog duha, Palić kao destinacija za aktivan odmor nudi i kvad vožnje na poligonu ili kroz šumu. Jedrenje je, takođe popularno – Palićki jedriličarski klub organizuje nekoliko takmičenja, kao i školu jedrenja na dasci. Turisti lako stižu i do Krvavog jezera, koje je naziv dobilo po algama crvene boje, rezervata Ludaško jezero, starog milion godina i poznatog po bogatoj fauni ptica, kao i do čuvenih salaša. 

Pročitajte još:

Gastronomska ponuda Palića i okoline je poznata po ribljim specijalitetima, ali i izuzetnim domaćim vinima – vinski putevi vode kroz brojne poznate vinarije i vinograde, a postoji čak nekoliko manifestacija posvećenih ovom napitku (Palićke vinske svečanosti, Vinski maraton, Berbanski dani…) .

Cene smeštaja na Paliću su relativno povoljne – za 20-30 evra možete da obezbedite noćenje u hotelu na samom jezeru sa doručkom, a privatni smeštaj je još jeftiniji, može da se nađe i za 10-15 evra uz uključeno korišćenje bazena. Slične cene su i za Suboticu, naravno, ako nemate želju za nekim posebnim luksuzom.

Smeštena između Dunava i Tise, na svojevrsnom “raskršću” svetova, Subotica je poznata po svom multikulturalnom duhu i evropskom šarmu, koji se ogledaju i u njenoj arhitekturi, u istorijskim znamenitostima, kulturnim događajima, ali i u hrani.

Izleti ka Paliću obavezno uključuju i Sombor, koji ponosno nosi epitet najzelenijeg grada u zemlji. Između ostalog i zahvaljujući bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine, prelepoim parkovima, ali i atmosferi poljana, močvara i starih šuma Gornjeg Podunavlja, rezervata biosfere s reputacijom “evropske Amazonije”.

Sombor je najlepše obići biciklom, kanali i Dunav su idealni za vožnju čamcima i brdićima, a omiljena kupališta su Štrand i bazen Mostonga. Glavne znamenitosti Sombora su Županija, Gradska kuća, Trg Svetog Trojstva ili Ćelavi trg, Grašalkovićeva palata, Pašina kula i Krušperova kuća, Kronić palata… A ako odete samo malo dalje, čekaju vas interesantne etno kuće, salaši, dvorci…

Smeštaj u Somboru je 15-20 evra po noćenju, u okolini možete da prođete i jeftinije.

Zrenjanin i Novi Bečej

Šta raditi u Zrenjaninu leti kad nisu Dani piva (krajem avgusta)? Pa, za početak obići Muzej piva (ulaz slobodan) i druge znamenitosti grada s jednom rekom i 11 mostova, od kojih svaki nosi svoju priču. Osvežiti se na gradskom kupalištu Peskara ili provesti dan na izletištu Tisa, adaptiranom za porodice i kampere, rekreativce i sportiste, plivače i turiste. Proveriti da li je bolji provod na Gradskom bazenu (karte su 80-170 dinara). Prošetati Gradskom baštom, leti punom umetnika, i poljubiti nekog u Čokligetu – “parku poljubaca”. Probati “ečanskog šarana” i ubaciti se u bajkoviti ambijent dvorca Kaštel u Ečki…

Poseban dan treba izdvojiti za Carsku baru, specijalni rezervat prirode, mozaik barsko močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema, sa oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje… Akcenat turističke ponude je stavljen na višečasovni izlet brodom, vožnju biciklima na nasipu, kao i pešačke ture stazama zdravlja do vidikovca. Na poseban zahtev posetilaca organizuju se letovi motornim zmajem i lakim avionom, a posetioci mogu iznajmiti i čamac ili kanu.

Banatsku bajku Zrenjanin deli s Novim Bečejem, poznatim po letnjim kulturno-zabavnim manifestacijama (Velikogospojinski dani, Bečej noću…), dok mu je reka Tisa glavni prirodni adut. Na njoj je podignut Stari grad, tu je glavno kupalište, njoj je posvećen Park prirode Stara Tisa kod Bisernog ostrva, gde je smešteno imanje grofa Rohocija, gde niče posebna sorta vinove loze i retki beli lokvanj…

Cvetanje Tise, divni prirodni fenomen koji se dešava samo na ovoj reci samo u ovom kraju, uključeno je u turističku ponudu grada. Očekuje se u junu, mada zapravo niko ne može tačno da predvidi kad će se desiti. No, ako planirate da provedete neko vreme u ovim krajevima, možete ga dočekati i u Zrenjaninu, Senti, Kanjiži…

Zanimljivo je da je Turistička organizacija Novog Bečeja prošle godine osvojila titulu najbolje prezentacije na Sajmu seoskog turizma, pa je možda dobra prilika da ove godine testiramo gostoljubivost i ponudu njegovih domaćina.

Bela crkva i Vršac

Bela crkva sa svojim jezerima i Vršac sa svojim planinama mogli bi da budu prava kombinacija za letnju avanturu.

Belocrkvanska jezera predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini. Ima ih sedam, a najpoznatija su Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je voda prozirno zelena. Plivanje, pecanje, veslanje, jedrenje, vožnja pedaline, čak i ronjenje je u ponudi. Plaže su uređene, s terenima i igralištima, kao i nekoliko kampova. Smeštaj u apartmanima je desetak evra, a za 15 imate pun pansion.

Osim na jezerima, kupanje u Beloj crkvi je moguće i na rekama Neri i Karašu, vodotokovi Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav upotpunjuju ambijent, kao i čuvena Deliblatska peščara, specijalni rezervat prirode i fenomen jedinstven u Evropi, sa svojim retkim biljnim i životinjskim svetovima, kao i Zagajičkim brdima, koja posebno mame planinare opčinjene njihovim bajkovitim proplancima.

Kao poseban izazov za turiste, Bela crkva zadaje i uspon do vidikovca Tri krsta, do kojeg vodi 300 stepenika, ali ozbiljniji planinari pre će akciju naći na Vršačkim planinama. Kao što Bela crkva ima sedam jezera, Vršačke planine imaju sedam istaknutih vrhova, od kojih je Gudurički ujedno i najviši vrh Vojvodine. Vršačka transverzala poznata je među planinarima širom Srbije, a ljubitelji ekstremnih sportova se okupljaju zbog paraglajdinga, idealnih staza za brdski biciklizam i stena pogodnih za friklajmbing.

U Vršcu može i da se pliva na Gradskom jezeru, da se uživa u šetnji parkovima, ili obilasku okolnih sela, od kojih je možda najatraktivnije Šušara, na obodu Deliblatske peščare, s raskošnim kaštelom Marijeta. Turističke atrakcije Vršca su Vršačka kula, Crkva svetog Gerharda, Apoteka na stepenicama, Muzej Konkordija, Sterijin muzej, brojne crkve, ali i nadaleko čuveni vršački vinogradi. Sobe u Vršcu i okolini mogu se naći i za manje od 10 evra.

Kikinda

Kikindu vredi posetiti i samo da biste prošetali jednom od najlepših ulica na svetu – Ulica generala Drapšina, uokvirena sa 400 stabala američkog koprivića, srebrnog jasena, duda i lipa našla se na 22. mestu liste najlepših ulica na svetu po izboru časopisa Arhitektura i dizajn. Ali ima još stvari zbog kojih je Kikinda jedinstveno mesto u Srbiji, ali i u svetu.

Ekskluziva je skelet mamutice star 500.000 godina pronađen 1996, koji se danas nalazi u kikindskom Narodnom muzeju (karte su 100-150 dinara), a pažnju svetskih medija privukla je u više navrata neobično velikim brojem sova ušara, koje su postale simbol grada. Galerija Terra nezaobilazna je tačka u obilasku Kikinde, sa više od 1.000 skulptura u terakoti, kao i jedna od dve preostale suvače u Evropi – mlin koji su pokretali konji, iz 1899. godine.

Prirodne atrakcije u ovom gradu su i Veliki kikindski park ili Blandaš, kao i Staro jezero, koje predstavlja idealno mesto za odmor i rekreaciju. Za letnje osveženje popularni su i bazeni Sportskog centra Jezero (karte su 150-200 dinara).

Noćenje u privatnom smeštaju u Kikindi može se naći i za 10-15 evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar