Letovanje i vakcine: Gde su još neophodne i šta ako vam je buster „istekao“

Putovanja 19. maj. 202211:56 > 12:02
Podeli:
letovanje vakcine
Foto: Alexandre Rotenberg / robertharding / Profimedia

Kakva je trenutno situacija sa kovid vakcinama i letovanjem?

U mnogim državama, poput Grčke, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, kovid mere više ne važe, pa tamo na more možemo kao i pre pandemije. Međutim, u pojedinim popularnim destinacijama i dalje važe ograničenja.

EGIPAT

Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u egipatske luke ulaska, sa izuzetkom dece mlađe od 12 godina.

Lica koja su potpuno vakcinisana mogu ući u Egipat sa sertifikatom o potpunoj vakcinaciji protiv kovida 19, stoji na sajtu Minstarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

ITALIJA

Licima koja ulaze iz Srbije u Italiju dozvoljen je ulazak, uz obavezno stavljanje na uvid:

– zelenog sertifikata kovid 19 (ako je reč o dve doze, onda se priznaje sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU – Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, a u slučaju buster doze, prve dve mogu biti i Sputnik i Sinofarm, ali treća mora biti jedna od gore navedenih vakcina priznatih u EU) ili

– sertifikata o preležanoj bolesti ili

– negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata ili

– negativnog antigenskog testa, ne starijeg od 48 sati ili druge potvrde o vakcinaciji priznate u Italiji.

Period važenja zelenog sertifikata o vakcinaciji sa dve doze je maksimalno devet meseci, za vakcinaciju buster dozom je trenutno bez ograničenja, dok je važnost sertifikata o preležanoj bolesti šest meseci.

Obaveza posedovanja jednog od gore navedenih sertifikata ne primenjuju se na decu mlađu od šest godina.

KIPAR

Državljani Srbije koji su vakcinisani, kao i putnici koji su preležali kovid 19, mogu putovati u Kipar bez obaveznog prethodnog testiranja – ukoliko poseduju EU digitalni sertifikat ili ekvivalentni sertifikat o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, izdat od nadležnih treće zemlje, ili validan sertifikat o vakcinaciji izdat od nadležnih organa treće zemlje, pod uslovom da su primili sve doze koje Kipar propisuje.

Putnici od 18 godina i stariji treba da imaju primljene sve tri doze vakcine, tj. i buster dozu ako je prošlo više od devet meseci od datuma primanja druge doze (za manje od devet meseci prihvataju se i dve doze), dok se mlađi od 18 godina smatraju potpuno vakcinisanim sa primljene dve doze bez roka važenja poslednje doze.

EU digitalni sertifikat o preležanoj bolesti ili ekvivalentni sertifikat iz treće zemlje će biti prihvaćen ukoliko je izdat je od državnih organa relevantne zemlje i ukoliko nije proteklo 180 dana od datuma pozitivnog rezultata testiranja.

Putnici koji nisu vakcinisani i koji ne poseduju sertifikat o preležanoj bolesti mogu putovati na Kipar ukoliko imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi test ne stariji od 24 sata.

Osobe mlađe od 12 godina nisu u obavezi da prikažu odgovarajući sertifikat niti da se testiraju pre polaska na Kipar.

Svi putnici koji dolaze u Republiku Kipar podležu nasumičnom testiranju po dolasku na kiparski aerodrom, o svom trošku.

MALTA

Državljanima Republike Srbije je za putovanje na Maltu potrebno da poseduju sertifikat o kovid vakcinaciji koji se priznaje u Republici Malti (među priznatim je i srpski zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom za vakcine Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca i Novovax). Sertifikat o vakcinaciji je važeći kada je prošlo najmanje 14 i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije (dve doze) ili ako je osoba primila buster (treću) dozu. Nakon isteka od 270 dana, sertifikat o vakcinaciji mora uključivati buster (treću) dozu. Za osobe mlađe od 18 godina važenje sertifikata o primarnoj seriji vakcine (dve doze) je neograničeno. Ukoliko je osoba primarno vakcinisana vakcinom koja nije priznata, potrebno je da buster doza bude priznata od Evropske medicinske agencije.

Putnici koji ne poseduju važeći sertifikat o kovid 19 vakcinaciji priznat od nadležnih organa Republike Malte, potrebno je da:

1. poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska (izdat od akreditovane laboratorije na engleskom jeziku; ukoliko nije dostupan na engleskom jeziku, potrebno je dostaviti prevod na engleski koji je overen od strane laboratorije ili lekara; rezultati samotestiranja/kućnih testova se neće prihvatati) ili

2. negativan brzi antigen test ne stariji od 24 sata pre dolaska (pod uslovom da je u formatu EU digitalnog kovid 19 sertifikata) ili

3. sertifikat o preležanom kovidu ne stariji od 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa, izdat u formatu:

– EU digitalnog kovid 19 sertifikata ili

– digitalnog kovid 19 sertifikata koji je priznat kao ekvivalentan EU digitalnom kovid 19 sertifikatu ili

– potvrda o pozitivnom PCR testu, ne starija od 180 dana i ne mlađa od 14 dana od dana infekcije, uz obavezni negativni PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska.

Deca mlađa od šest godina ne moraju da poseduju negativan PCR test pre dolaska.

Pročitajte još:

PORTUGALIJA

Državljani Republike Srbije mogu ući u Portugaliju, bez obzira na razlog putovanja, uključujući turizam, ukoliko poseduju kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakcinaciji priznatim vakcinama ili kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti, izdat od nadležnih organa Republike Srbije ili države članice EU.

Ukoliko ne poseduju jedan od pomenutih dokumenata ili je njihova validnost istekla, mogu ući u Portugaliju ukoliko poseduju negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (TRAg) ne stariji od 24 sata, koji sadrži podatke odobrene od Komiteta EU za zdravstvenu bezbednost.

Vakcine koje se priznaju su vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove (Pfizer-BioNtech, Janssen, AstraZeneca, Moderna) i vakcine odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije (Sinopharm (Vero Cell), Sinovac (Coronavac), Bharat Biotech International (Covaxin), Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm.

Kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakciniciji je validan 14 dana nakon kompletne vakcinacije i važi 270 dana od poslednje doze. Sertifikati sa potvrdom o dodatnoj buster dozi vakcine za sada nemaju rok važenja.

Kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o preležanoj bolesti je validan do 180 dana od dana kada je lice testirano pozitivno.
Deca do 12 godina nisu u obavezi da imaju sertifikat ili test.

TANZANIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Tanzaniju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test).

Pre dolaska u Tanzaniju (u roku od 24 sata) svi putnici moraju da popune obrazac na sajtu https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

TUNIS

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Republiku Tunis.

Za lica koja su vakcinisana (minimum dve doze) dovoljan je sertifikat o vakcinaciji.

Za lica koja nisu vakcinisana neophodan je negativan test: ili PCR  (ne stariji od 48 sati) ili antigenski (ne stariji od 24 časa).
Na aerodromu se po nasumičnom uzorku radi brzi antigenski test, a ukoliko se pokaže da je osoba pozitivna, obavezna je samoizolacija od pet dana.

Svi putnici su u obavezi da pokažu popunjen formular koji se može preuzeti na https://app.e7mi.tn/.

TURSKA

Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata:

· sertifikat o vakcinaciji sa najmanje dve doze vakcine (jedna doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana

· negativan PCR test ne stariji od 72 sata

· negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

· potvrdu o preležanom kovidu ne starija od šest meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa.

Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u Tursku.

ŠPANIJA

Državljani Republike Srbije stariji od 12 godina mogu da uđu u Španiju ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

– Poseduju sertifikat o vakcinaciji  jednom od vakcina koje su odobrene od Evropske agencije za lekove i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od EU, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od EU i SZO;

– Poseduju potvrdu o preležanoj bolesti ne stariju od 180 dana od dana uzimanja uzoraka (izdata od relevantne zdravstvene ustanove, najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa);

Osobe između 12 i 18 godina moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (mlađi od 12 godina ne podležu ograničenjima);

Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i QR kod koji može da se dobije preko sledeće veb stranice: www.spth.gob.es.

Bez obzira na navedene uslove ulaska, po dolasku u Španiju sprovodi se nasumično testiranje antigenskim testom koje je besplatno.

BONUS VIDEO: Spisak za putovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar