Podeli
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Postoji mesto na kojem se uprkos pandemiji bez ikakvih ograničenja dešavaju divlje i glamurozne žurke, ali to mesto je samo za one s gomilom para. Dubai odbija da uvede mere koje bi bogatima pokvarile provod, uprkos tome što se suočava sa porastom slučajeva koronavirusa.

Život se u Dubaiju odvija skoro “normalno”, jer su restorani, hoteli i tržni centri puni ljudi, dok su u gradu sasvim uobičajene bučne zabave na jahtama.

Zbog toga je Dubai postao odredište brojnih zvezda, sportista i ljudi sa dubokim džepom, koji odlaze u Emirate u potrazi za suncem, slobodom i zabavom.

Uprkos tome što je plan Emirata da vakciniše polovinu od svojih 10 miliona stanovnika do aprila, trenutna epidemiološka situacija je veoma nepovoljna. Naime, u poslednjih mesec dana se broj zaraženih utrostručio, zbog čega su mnoge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, prekinule letove za Dubai.

Ekonomija Dubaija zavisi od vazduhoplovnog, ugostiteljskog i maloprodajnog sektora – koji su svi teško pogođeni virusom – pa grad upravo zbog toga nastavlja da prkosi merama koje se uvode svuda u svetu.

“Ekonomija Dubaija je kula od karata. Njihova konkurentska prednost je da budu mesto gde se pravila ne primenjuju”, smatra Metju Pejdž, naučnik iz Karnegi zadužbine za međunarodni mir.

“Ljudima je već dosta ove pandemije”, rekla je Iris Sabeljano iz turističke agencije Al Arabi, dodajući da su mnogi njihovi klijenti bili prisiljeni da odu u karantin nakon što su bili pozitivni na koronavirus, a test su radili na aerodromu.

Putnicima koji dolaze sa odabrane liste zemalja nisu potrebni testovi pre putovanja, ali svi moraju da se testiraju na aerodromu u Dubaiju.

Za one koji umru od kovida 19 u Dubaiju, Emirates Airlines nudi da plati 1.800 dolara za pokrivanje troškova sahrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne objavljuju javne informacije o klasterima bolesti ili hospitalizacijama. Nakon kampanje masovnog testiranja, zemlja je prijavila više od 256.000 pozitivnih slučajeva i 751 smrtnih ishoda bolesti.

Pročitajte još:

Analitičari sumnjaju da su neobični demografski podaci Dubaija, u kojem živi 90 odsto stranaca, uglavnom zdravih, mladih radnika, sprečili da bolnice budu preopterećene. Takođe se zato održala niska stopa smrtnosti na 0.3 procenta.

Državljani Srbije mogu da uđu u UAE. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati (za sve emirate osim za Abu Dabi). Dvostruko testiranje (PCR test), pre putovanja i po dolasku u UAE nije više obavezno za UAE rezidente, turiste i tranzitne turiste koji dolaze iz 60-tak zemalja, uključujući Srbiju. Oni imaju mogućnost da se testiraju u Srbiji (test ne stariji od 48 sati) ili po sletanju na Dubai aerodrom. Nalaz testa sa aerodroma se dobija u roku od jednog do dva dana na mobilni telefon. U emiratu Dubai je obavezna samoizolacija do dobijanja rezultata testa sa aerodroma. Praćenje pridržavanja mere samoizolacije se obavlja preko mobilnog telefona (obavezna instalacija Al Hosn aplikacije).

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar