etno selo
Foto: Shutterstock/DMZ001, Vitaly Titov, Igor Matic

Sanjate potpuni mir i tišinu, odmor od svega uz dobru klopu i list vazduh? Sve to i još mngo toga naći ćete u najlepšim etno-selima Srbije, od kojih neka nude i učenje starih zanata, ali imaju i bogatu spa i velnes ponudu.

Terzića avlija

Na proplanku nedaleko od sela Zlakusa nalazi se etno-selo Terzića avlija. Ovo očaravajuće gazdinstvo čine dve stare živopisne srpske kuće sa salašem, šupom, bunarom i dvorištem.

Takođe, seosko turističko domaćinstvo Terzića avlija prestavlja i svojevrstan muzej i na otvorenom i i na zatvorenom, a ovo selo 2008. godine je bilo dobitnik Turističkog cveta’, najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma, pišu na sajtu Serbia.com.

Njegov zaštitni znak je srpski vojnik iz perioda Balkanskih ratova, napravljen u prirodnoj veličini od jasenovog drveta po liku Gvozdena Terzića.

A kako stoji na sajtu selo.rs, cene smeštaja u Terzića avliji su za noćenje 1.300 dinara, za noćenje s doručkom 1.550 po osobi, polupansion košta 1.900, a pun pansion 2.300 dinara.

Pošto su na raspologanju svega dva apartmana, na vreme rezervišite svoj.

Drvengrad

Između planine Tare i Zlatibora nalazi se Drvengrad, etno selo koje je izgradio Emir Kusturica za potrebe snimanja filma Život je čudo, i dom svetski čuvenog Kustendorf filmskog festivala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Drvengrad Mećavnik (@drvengrad_)

Ova oaza nadomak Mokre gore nudi vam i tradicionalnu srpsku kuhinju i mogućnost boravka u autentičnim brvnarama. Drvengrad ima i galeriju slika, biblioteku, bioskop, crkvu, poslastičarnicu sa domaćim kolačima, prodavnicu suvenira.

Na Bukingu cena smeštaja u Mećavniku za dvoje – noćenje s doručkom, iznosi oko 8.900 dinara.

Sirogojno

Ako ste se ikada zapitali kako je izgledao život u planinskom selu u 19. veku, postoji mesto koje savršeno dočarava običaje i duh tadašnjeg srpskog seoskog života. Zbog 47 drvenih kućica, izmeštenih iz okolnih zlatiborskih sela, od kojih svaka ima autentično pokućstvo, ambar, hlebnu peć, kačaru sa kazanom za pečenje rakije, kao i zbog krčme, drvene crkve i preko 2.000 eksponata, Sirogojno je 1980. godine proglašeno za muzej na otvorenom pod imenom Staro selo.

Sirogojno je specifično i zbog vunenih džempera koje ovdašnje pletilje ručno prave.

A kako stoji na sajtu sirogojno.rs, za noćenje sa doručkom po osobi trebaćče vam 2.400,00 dinara, polupansion po osobi košta 3.000 dinara, dok deca do dve godine ne plaćaju smeštaj, a deca do sedam godina plaćaju 50 odsto cene.

Rajski konaci

U etno-domaćinstvu Rajski konaci lako ćete zaboraviti na sve brige. Nalazi se u okviru sela Leušići, ispod planine Suvobor i nudi smeštaj u živopisnim drvenim kućama okruženim sa 17 hektara pašnjaka, voćnjaka i šuma ispresecanih planiniskim rečicama. Po želji možete da učestvujete u sakupljanju pečuraka, lekovitog bilja i da dobijkete koji čas kuvanja domaćeg pekmeza i savijanja pite bundevare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rajski Konaci (@rajski_konaci)

Noćenje s doručkom je 25 evra, polupansion košta 35, a pun pansion 40 evra po osobi.

Sunčana reka

Na desnoj obali Drine, tačno između planine Gučevo u Srbiji i planine Majevice u Republici Srpskoj, u Banji Koviljači nalazi se mesto koje nudi boravak u atraktivnim gostinjskim kućama od drveta i cigle, tereni za skoro sve sportove.

Tamo možete da probate i jahanje, steličarstvo, muzički, pilates i wellness program, pešačke ture i obilaske, vožnju kvadbajkovima i čamcima.

Noćenje s doručkom po osobi košta 2.900 dinara, polupansion je 3.700, a pun pansion 4.600.

Moravski konaci

U samom srcu Srbije, na oko kilometar od Velike Plane i 90 kilometara od Beograda, nalazi se skriveni rajski kutak po imenu Moravski konaci. Ovo etno-selo ponosi se autentičnim ambijentom karakterističnim za srpsko selo sa kraja 19. veka. U njemu možete pronaći autohtone vajate stare preko 200 godine, crkvu brvnaru, vodenicu i to sve na jezeru sa devet ostrva i 11 drvenih mostova.

U restoranu od drveta, kamena i stakla možete da uživate u tradicionalnim srpskim specijalitetima koje će vam poslužiti konobari odeveni u narodnu nošnju.

Kako stoji na sajtu etnoselo.rs, smeštaj u Moravskim konacima košta za noćenje 2.000 dinara, za noćenje sa doručkom oko 2.300 dinara, polupansion je oko 3.000 dinara, a pun pansion oko 3.800 dinara.

Vraneša

U blizini Zlatarskog jezera, u četinarskoj šumi sagrađeno je etno-eko selo Vraneša. Pogled iz njega dopire pravo do Zlatarskog jezera, pa ćete se buditi s pogledom na prozirno zelenu jezersku vodu. U blizini će vam biti i Radoinjsko jezero, planina Zlatar i Uvac. Celo selo izgrađeno je od autentičnih materijala zlatarskog kraja: crnog bora i kamena. Ovde ćete pronaći tradicionalno srpsko ognjište, autentične konobe, tradicionalne delove starih srpskih kuća, restoran sa ognjištem, etno-prodavnice. Bistru i zdravu pijaću vodu koristićete iz sopstvenog izvora ovog etno-sela.

Moderni deo etno-sela čine izgrađeni objekti, koji su u skladu sa potrebama savremenog čoveka. Stoga, ako želite potpuni odmor u Srbiji i opuštanje, najbolje bi bilo da posetite deo ovog sela koji je nazvan etno wellness & spa. Sauna, ruska banja, tapidarjum, sobe za masažu, vital bar samo su deo onoga što vas čeka. U okviru etno wellness-a nalaze se zimski bazen u zatvorenom, kao i letnji bazen.

Sva jela pripremaju se na otvorenom ognjištu i u pekari. Uživajte u degustaciji zlatarskog sira, pite od heljde, pršute, svadbarskog kupusa i drugim ukusnim jelima. Ljubitelji dobre rakije moći će da uživaju u kvalitetnoj medovači, jabukovači, ali i lincuri koja je prirodni lek.

Smeštajni kapaciteti etno-sela su četvorokrevetni bungalovi i dva apartmana, od kojih je jedan četvorokrevetni, a drugi dvokrevetni.
Cene na Bukingu pokazuju da smeštaj za dve osobe – noćenje s doručkom – u ovom etno-selu košta 8.200 dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Najlepša jezera Srbije