Riba-zmaj vreba u plićaku
Riba-zmaj vreba u plićaku; Foto: Adie Bush / ImageSource / Profimedia

Vrlo je otrovna, a žrtve je i ne vide.

Turisti iz Grčke ovih dana su zaboravili i na meduze i na ajkule – fokus je na ribi-zmaju (dragon fish), koju Grci zovu „drakena“, na engleskom ćete je naći pod imenom „weeverfish“, a poznata je i kao morski pauk. Navodno su ove ribe preplavile Olimpsku regiju, a ima ih i u drugim krajevima, i to u plićaku.

„Jedna informacija za sve posetioce Olimpske regije. Naime, moje dete je danas nagazilo u moru ribu koja se zove ‘Dragon Fish‘. Ima otrovnu bodlju i nakon uboda je osetio veliku bol i plakao je puno. Hvala ljudima iz kafića koji su znali o čemu se radi, pa su nam odmah pomogli i sve je prošlo bez posledica. Odmah su stavili detetovu nogu u kofu vrele vode i tako sprečili širenje otrova. Rekli su nam da i kod lekara isto to urade. Možete pogledati na netu da znate o čemu se radi. Ima ih u plićaku u celoj Olimpijskoj regiji“, napisala je jedna mama u grupi Grčka info.

I dok su mnogi čuli za „ribe-zmajeve“, čak ni žrtve ne znaju kako one izgledaju.

 

Riba-zmaj
Riba-zmaj; Foto: Paulo de Oliveira / Avalon / Profimedia

 

U pitanju je mala riba duga tek oko 10 cm, koja na prvom leđnom peraju ima oštre crne bodlje. Ne napada, ali ako je ugrozite, da ne kažemo zgazite – ubošće vas i kroz bodlje ispustiti otrov u vaše telo. To se prilično često dešava jer je praktično nevidljiva – krije se u pesku ili šljunku, a sličnih je boja, pa ju je teško primetiti čak i ako ste posebno pažljivi.

 

Riba-zmaj
Riba-zmaj; Foto: Andrey Nekrasov / Alamy / Profimedia

 

Karakteristično za ubod ove ribe je veoma jak bol koji se u punom obimu javlja i do pola sata nakon što vas ubode. Neki su osećaj opisivali kao da su stali punom težinom na oštro staklo ili da su u trenutku polomili sve prste na nogama.

Pročitajte još:

Simptomi trovanja su obično samo lokalni, ali se ponekad javljaju i simptomi kao što su pojačano znojenje, slabost, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, piše Nikana.gr.

Preporuka je da, ukoliko osetite ubod ribe-zmaja, što pre potražite medicinsku pomoć kako biste dobili injekciju protiv alergije ili antibiotik. Prva pomoć je zaista da potopite mesto uboda u vrelu vodu (što topliju, koliko god možete da izdržite), jer visoke temperature slabe efekat trovanja, ali svakako se treba javiti lekaru. Otok ostaje i danima posle intervencije, ali postoji mast koja se stavlja kako bi se tegobe ublažile.

 

***

Bonus video: Niko ne zna da li je ova riba vanzemaljskog porekla

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)