Bali
Bali; Foto: AHOWDEN INTERNATIONAL / Alamy / Alamy / Profimedia

Idilične plaže o kojim sanjarite mogu da se pretvore u košmar - ako se na njima zadesite u pogrešno doba godine.

Egzotične destinacije postaju sve atraktivniji izbor za naše turiste, i to ne samo u zimskom periodu kad se nude kao rajska alternativa zavejanoj Srbiji. Ima sjajnih ponuda povoljnih letova ili aranžmana i procenjuju da bi avantura na Tajlandu ili Maldivima mogla da ih košta koliko 10 dana u nekoj od naših tradicionalno omiljenih letnjih destinacija. Međutim, zaboravljaju da bi ta avantura mogla da im presedne ako se tamo zadese u pogrešno vreme – zbog stalne kiše, nepodnošljive vrućine, ili čak opasnosti od uragana.

I nije svuda isto. Tokom letnjih meseci, treba birati Sejšele, Indoneziju, Zanzibar, a od balkanske zime „bežati“ na Maldive, Karibe, Tajland…

Pročutajte još:

Karibi

Aruba, Jamajka, Dominikanska Republika, Kuba, Bahami, Barbados su samo neka od ove velike grupe tropskih ostrva u Karipskom moru. Zimski meseci su idealno vreme da ih posetite, padavine su retke, a temperature između 15 i 30 stepeni. Dominikanska Republika, na primer, najposećenija je od januara do marta; kišna sezona je između maja i novembra, i tada se ne preporučuje putovanje u ovaj deo sveta iako su cene neuporedivo niže. Pritom posebno treba paziti da se ne zakači sezona uragana – uragani nisu aktuelni svake godine, ali svakako treba izbegavati avgust, septembar, oktobar zbog potencijalnih jakih vetrova i tropskih oluja.

Maldivi

Foto: Shutterstock

Maldivi su jedna od atraktivnih destinacija Indijskog okeana, a glavna specifičnost im je da su najniža država na svetu, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.5m. Na Maldivima kišna sezona traje od maja do novembra, mada i u tom periodu bude dosta sunčanih sati, pa su zbog nižih cena turisti spremni da rizikuju. Sezona je od decembra do kraja marta, a najpopularniji su u februaru i martu, kada je najviše sunca.

Sejšeli

Foto: Shutterstock

Sejšeli su popularni tokom cele godine, između ostalog i zato što jutarnje temperature ne padaju ispod 24 stepena, dok su dnevne oko 31. Međutim, za razliku od Maldiva, na Sejšelima su kiše česte i tokom suve sezone. Vlažnost je vrlo visoka tokom cele godine – kiša često pada od novembra do marta, od aprila su padavine slabije i od juna do septembra je udarna sezona.

Zanzibar

Foto: Shutterstock/Marius Dobilas

Zanzibar se u ovom kontekstu ispostavlja kao tipična letnja destinacija i špic sezone se poklapa s našim – jul i avgust. Duge kiše traju od marta do kraja maja, dok su kraći pljuskovi karakteristični za period od početka novembra do kraja decembra. Svi ostali meseci su pogodni za odmor na Zanzibaru, a treba imati na umu i da su cene najviše u avgustu i oko Nove godine.

Dubai

Foto: Rus S/Shutterstock

Za razliku prethodnih destinacija, Dubai se ne suočava s kišnom sezonom nego s pustinjskim vrućinama. Velike vrućine kreću od kraja maja pa do kraja septembra, tokom jula i avgusta temperatura zna da ode i preko 50°C, a velika vlažnost vazduha dodatno pogoršava situaciju. Vrućine kreću da popuštaju početkom oktobra i od tada pa sve do kraja aprila je idealno vreme za Dubai.

Tajland

Foto: Shutterstock

Tajland ili „Zemlja osmeha“ se geografski može podeliti na četiri celine. Na severu zemlje, kišna sezona traje od maja do oktobra, dok u istočnom Tajlandu, kiše često padaju od maja do septembra. Vlažnost vazduha je izuzetno visoka, ali je najpodnošljivija u decembru i januaru. Centralni deo, Bangkok i okolina, ima kišnu sezonu od maja do oktobra, a najbolje je u decembru. Južni deo čine poluostrvo i ostrva na kojim je većinom najprijatnije od decembra do februara, a temperatura mora ne pada ispod 28 stepeni.

Bali

Foto: EPA-EFE/MADE NAGI

Top sezona na Baliju takođe su jul i avgust. Jutarnja temperatura bude oko 24 stepena, a dnevna nešto preko 30 stepeni. Ipak, mnogi Indoneziju biraju i u zimskim mesecima. Uostalom, oblačno vreme i pljuskovi nisu retki ni tokom leta. Izrazita kišna sezona traje od sredine novembra do marta, a najbolje je tamo ići od početka aprila do kraja septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar