gejzir
Foto: Dejan Trajkovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedino ih još ima na Islandu.

Toliko je mesta u našoj zemlji koja ostavljaju bez daha, ali čini se da je pravo blago u tome što ih nismo sva istražili. Među skrivenim draguljima naše zemlje nalazi se lokacija koja obično nije među najpopularnijim destinacijama u Srbiji. A i te kako to zaslužuje. U pitanju je jedini gejzir u kontinentalnoj Evropi koji se nalazi u Sijarinskoj banji kod Medveđe.

Priča kaže da je ovaj predeo izuzetno bogat vodama, pa su još stari Rimljani uživali u lekovitim svojstvima.

A kako pišu na sajtu banjesrbije.rs, ova banja, koja je ime dobila po gospodarici Sija Irini, sestri žene cara Justinijana, pravi je rekorder u Evropi.

Naime, za nju se znalo još u antičko vreme, kada je pronađeno preko 300 vrela, a i danas svojim lekovitim izvorima, kojih je 18, pomaže kod mnogih oboljenja.

Ipak, posebna atrakcija Sijarinske banje su gejziri. Jedan od njih je visok je čak između osam i 10 metara, sa temperaturom vode do 71 stepen.

Ovako nešto videćete jedino još na Islandu.

Ovi lekoviti izvori, svaki različiti po sastavu i blagodetima po organizam, nalaze se načičkani, praktično jedan pored drugog.

Temperatura im ide od oko 30 do oko 70 stepeni, pa se koriste i za ispijanje, i za kupanje, i za inhalaciju.

Pročitajte još:

Da sve bude ugodnije, izvore i banju od hladnih vetrova i struja štiti gusta šuma.

Izvori su se pokazali delotvornim u lečenju reume, kožnih i ginekoloških bolesti, hroničnog bronhitisa, stomačnih i žučnih oboljenja, anemije i šećerne bolesti, raznih oblika neuroza i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti.

Gejzir – znak vulkanske aktivnosti na prostoru Srbije

Zanimljivo je da je gejzir u Sijarinskoj banji nastao sasvim slučajno 1954. godine. Tada je jedna geološka ekipa vršila istraživanja na ovom terenu. Prilikom bušenja na levoj obali Banjske reke je uz tutnjavu, pod pritiskom pare i gasova, izbio gejzir koji je danas deo grba opštine Medveđa, pišu na sajtu daibau.rs.

Taj gejzir ujedno predstavlja poslednji relikt vulkanske aktivnosti na ovim prostorima. Naime, u neposrednoj blizini nalazi se paleovulkanska kupa Mrkonjski vis, smeštena južno od sela Tulare u opštini Medveđa.

Ako vas put nanese u ove krajeve, moći ćete da uživate u kompleksu rehabilitaciono-rekreacionih bazena oko gejzira. Tu su bazen sa termalnom vodom, veliki bazen sa đakuzijem i vodenim topovima, bazeni za decu sa toboganima i drugim sadržajima za najmlađe. U gornjem delu banje nalazi se olimpijski bazen uz restoran, sportske terene i parking.

Od Beograda je Sijarinska banja udaljena nešto više od 300 kilometara. Do nje se može doći auto-putem Beograd – Niš – Leskovac, a zatim regionalnim putem Leskovac – Priština. Najbliži veći grad je Leskovac, udaljen svega 50-ak kilometara.

BONUS VIDEO: Gostilje – srpska dolina vodopada vodopad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)