Italijansko selo
Italijansko selo, Kalabrija - ilustracija; Foto: Marc Anderson / Alamy / Profimedia

Italijanski gradić u Kalabriji zvuči kao idealno utočište - nije bilo nijednog slučaja zaraze koronavirusom, udaljeno je 15 minuta vožnje od mora, izgleda kao iz bajke i nudi kuće za samo jedan evro! Naravno, postoje uslovi.

Stanovnici mesta Ćinkvefrondi (Cinquefrondi) ponosni su na status „sela bez kovida“ i nadaju se da će doprineti njegovom buđenju i primamljivosti ponude kuća od 1 evro. Naime, kao i mnoga mesta koja su došla na sličnu ideju da za minimalnu cenu prodaju nekretnine, i Ćinkvefroindi je puno napuštenih kuća. Mladi su ga napuštali u potrazi za poslovima, a sad je ideja da se taj trend preokrene i privuku neki novi ljudi.

Gradonačelnik Mikele Konia ovaj projekat shvata toliko ozbiljno da mu je dao i ime: Operacija Lepota.

Pročitajte još:

„Pronalazak novih vlasnika za napuštene kuće je ključni deo Operacije Lepota, koju sam pokrenuo da bismo oporavili zapuštene, izgubljene delove grada“, rekao je za CNN. „Odrastao sam u Nemačkoj, gde su moji roditelji emigrirali, a onda sam se vratio da spasim svoju zemlju. Mnogo ljudi odlazilo je odavde tokom decenija, ostavljajući prazne kuće.“

Ćinkvefrondi je okruženo prirodnim lepotama Nacionalnog parka Aspromonte i pozicionirano između obala Jonskog i Tirenskog mora.

„Nalazimo se između divnih brda i dva topla mora, u blizini je reka, a plaže su na 15 minuta vožnje kolima. Ali ceo kraj leži napušten, s praznim kućama koje su nestabilne i rizične“, kaže Konia.

Zato su rešili da ih prodaju strancima za jedan evro, ali kupci će imati obavezu da ih srede. Moraće da plaćaju 250 evra za godišnji porez sve dok ne renoviraju kuću, a ukoliko je ne završe u roku od tri godine moraće da plate kaznu od 20.000 evra.

„Mi samo želimo neku vrstu sigurnosti da će se novi vlasnik posvetiti projektu. Naknade su veoma niske, a troškovi rekonstrukcije bili bi 10.000-20.000 evra“, objasnio je Konia.

Kuće koje su u ponudi nalaze se u starom delu grada i relativno su male – imaju oko 40-50 kvadrata.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)