tasos nevreme
Ilustracija; Foto: Costas Metaxakis / AFP / Profimedia

Tokom jučerašnjeg dana izveštaji grčkih meteoroloških službi upozoravali su na obilne padavine i oluje širom Grčke, koje bi mogle da izazovu poplave i bujice. Grčka nacionalna meteorološka služba upozorila je da su mogući veoma česti udari groma kao i grad i da će loše vremenske prilike potrajati do subote uveče.

Samo nekoliko sati kasnije počele su da stižu i fotografije najpre praznih plaža, a potom i snimci nevremena koje podseća na ono koje je pre nekoliko dana protutnjalo kroz Beograd i napravilo brojne probleme.

„Teška noć za stanovnike Limenarije i Potosa. Kuće i hoteli su poplavljeni, a automobile je odnela bujica, prouzrokovana jakom kišom koja je zadesila oblast Navađo. Stanovnici Limenarije i Potosa su od dva sata ujutru pokušavali da sačuvaju svoju imovinu posle naleta kiše“, piše „Kavala njuz“, a prenosi Blic.

Putevi prema Astridi i Marijesu na Tasosu su zatvoreni zbog kabastog materijala koji je bujica nosila ulicama, a u pomoć stanovnicima su odmah pritekli vatrogasci. Noćas je, pišu mediji, došlo i do saobraćajne nesreće, kada je jedan vozač izgubio kontrolu nad vozilom i preleteo preko litice, ali srećom, vatrogasci su uspeli da izvuku vozilo i vozača na sigurno.

„Jučerašnje nevreme ponovo je pokrenulo pitanje zaštite od poplava, a kako meštani kažu, ostavljeni su na milost i nemilost svaki put kada dođe do ovakvih vremenskih neprilika“, pišu mediji.

Kako je to izgledalo, pokazala je i administratorka grupe „Live from Greece“, Ana Nikolić.

tasos nevreme
Foto: Printscreen/Facebook/Live from Greece/Ana Nikolic

Na fotografijama koje su zabeležili lokalni mediji vide se poplavljene ulice, koje podsećaju gotovo na venecijanske kanale. U tim „slivovima“ vide se i automobili koji stoje dopola u vodi.

Ana je potom podelila apel svim turistima, ali i objašnjenje kako i zbog čega dolazi do ovakvih posledica nevremena, ali i kako ih izbeći.

Pročitajte još:

„Kada je nevreme nikako ne treba parkirati auto u ulice koje se ovako spuštaju u more. One služe i kao kanali kada su jake kiše. Interesantno je da su upravo lokalci parkirali u ovom poznatom „slivu“. Neplanskom gradnjom u letovalištima uništeni su prirodni slivovi pa se ovakve stvari redovno dešavaju čim padnu jače kiše“, piše ona u objavi.

Dodaje i da će more narednih dana biti zamućeno u mestima pogođenim nevremenom i savetuje da gde bi turisti trebalo da parkiraju svoje automobile kada meteorološke službe „upale“ alarm kakav je juče bio na snazi.

„Treba voditi računa samo onda kada najave nevreme, a to se desi 2-3 puta tokom sezone. Tada je potrebno pomeriti auto ako se nalazi u vertikalnoj ulici koja je i kanal za slivanje vode. Te ulice se prepoznaju. Dakle, u redovnim okolnostima nemojte brinuti, parkirajte gde god nađete slobodno mesto, ali ako se sprema nevreme, jednostavno prebacite auto iz takvih ulica“, piše.

BONUS VIDEO: Dr Bajec: Greška je ako kremu za sunce koristimo samo na plaži

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)