Foto: Shutterstock

Britanski Gardijan izdvojio je nekoliko manje poznatih lokacija u Hrvatskoj i napravio svojevrstan vodič za letovanje bez gužvi.

Dok su višegodišnja žarišta Dubrovnika, Hvara, Brača i Korčule popularna kao i uvek, za one koji ne žele ići „utabanom stazom“ Gardijan ima nekoliko predloga za upoznavanje „skrivene Hrvatske“.

„Ako tražite beg i novo otkriće ove godine, ali ne i gužvu – naći ćete to na ovim mestima“, piše Gardijan.

Tribunj

Mali grad na šibenskoj rivijeri Jadrana, severoistočno od Splita, odlikuje opuštena atmosfera. Nova marina nije baš uticala na spori ritam života u ovom delu severne Dalmacije, ali je dodala ugodno zujanje lučkim kafićima. Na ušću u luku nalazi se mali stari grad Tribunj, na ostrvu povezanom s obalom kamenim mostom.

Pročitajte još:

Okruženi usidrenim čamcima, nalazi se čak devet barova i restorana, i mesto je za prijatne letnje večeri, navodi britanski medij, a među atrakcije ovog gradića ubraja plažu Zamalin, crkvu Svetog Nikole koja se nalazi se na vrhu brda, te zaštićenu plaža Sovlje, prenosi Klix.ba.

Park prirode Dinara

Najnoviji hrvatski park prirode, Dinara, dom je najviše hrvatske planine i fantastičnog planinarenja. Ovaj prostrani kraški krajolik u severnoj dalmatinskoj zagori u proleće i leto prekriven je divljim cvećem, orlovi i beloglavi supovi lebde iznad njih, a krda koza pasu travu.

Park prirode Papuk

Šumoviti vrhovi parka prirode Papuk u Slavoniji nekada su bili ostrvo u drevnom Panonskom moru, a danas se nalaze usred prostrane Panonske nizije, piše Gardijan.

Za uzbudljiv uvod u ovaj geopark preporučuju posetu „njegovom srcu“, u park šumi Jankovac. Poučne staze vijugaju kroz bukove šume pored jezera i prema 35 metara visokom vodopadu Skakavac.

Karinsko more

Oko 45 kilometara u unutrašnjosti Zadra, na dalmatinskoj obali, nalazi se zaliv Karinsko more, koji je s Jadranom povezan uskim kanalom.

Oko njega, uspavana kolekcija malih priobalnih sela – uključujući Maslenicu, Posedarje, Pridragu i Kruševo – ispresecana je šljunčanim i kamenitim plažama.

Guardian ga opisuje kao „mesto iz snova za kajakaše“, koji mogu veslati od plaže do plaže u ovim zaštićenim vodama pre nego što krenu u kanjon Zrmanje, sve u pozadini Velebitskih planina.

Na južnoj obali Karinskog mora, u podnožju cik-cak zaliva, nalazi se istorijski grad Novigrad, čija ogromna srednjovjekovna tvrđava na vrhu brda, do koje se dolazi kamenim stepenicama, pruža prekrasan pogled.

Pročitajte još:

Delta Neretve

„Iza uskog dela bosanskohercegovačke obale Jadrana nalazi se šarenilo voćnjaka, jezera, močvara bogatih pticama i vodenih puteva koji čine deltu i dolinu Neretve“, piše Gardijan.

Nekoliko kilometara iza granice nalazi se Blace, selo u maloj uvali uklesanoj između reke i Jadrana savršeno za hladno piće i igranje odbojke na pesku. „Put u unutrašnjosti prema bosanskoj granici prati reku Neretvu dok vijuga pored štandova s voćem na kojima se prodaju proizvodi uzgojeni u ovim poljima doline“, dodaje se.

***
Bonus video: Prirodne lepote Crne Gore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)