Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grčka vlada pokrenula je važnu kampanju!

Nezavisna uprava javnih prihoda (AADE) Grčke lansirala je kampanju „Apodixi please“ kojom ohrabruje turiste da zahtevaju račun pre nego što plate robu ili uslugu.

Prema grčkom zakonu, svi hoteli, restorani, barovi, kafići, agencije za iznajmljivanje automobila – generalno, skoro svi dobavljači roba i usluga (sa nekoliko izuzetaka, kao što su taksisti i kiosci) su obavezni da prihvataju debitne, kreditne ili prepaid kartice.

Dakle, ne morate da plaćate u gotovini. Možete tražiti da platite karticom. Takođe, svi dobavljači roba i usluga dužni su da izdaju račune svojim kupcima. Potrošač nije u obavezi da plati, gotovinom ili karticom, ako mu nije dostavljen važeći račun („apodixi“).

Restorani, barovi, kafići, prodavnice, mini marketi i skoro svi dobavljači robe su u obavezi da imaju elektronske kase i ne smeju da izdaju račune koji su pisani rukom ili štampani na običnom papiru.

Validan račun bi trebalo da u dnu ima QR kod. Sve drugo je sumnjivo i moglo bi biti znak prevare. Ovo je primer:

Za one koji su izuzeti od obaveze posedovanja elektronske kase (određeni dobavljači usluga, kao što su klinike, lekari, advokati itd.), računi, koji se u većini slučajeva štampaju, moraju da sadrže ime, adresu i 9-cifrenu taksu – identifikacioni broj (APHM) dobavljača.

Dakle, u svim slučajevima, pre nego što platite, imate pravo da tražite račun i niste u obavezi da platite ako ga ne dobijete. Jednostavno kažete na grčkom: „Apodixi, molim vas“!

Još jedna stvar – korišćenjem svoje kartice za plaćanja i traženjem priznanice pomažete grčkoj poreskoj upravi da prikupi poreze koji su već uključeni u cenu koju plaćate, navodi AADE.

***

BONUS VIDEO: Najlepše plaže

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar