CNN izabrao najlepše male gradove Evrope – čak tri su nam u komšiluku

Putovanja 05. nov. 202115:10 > 15:10
Podeli:
Mostar
Mostar; Foto: WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

Od skromnih ribarskih gradova do srednjovekovnih gradića na vrhu brda - CNN je predstavio listu najlepših malih gradova Evrope, a među njima su se našla i tri iz "komšiluka" - iz BiH, Hrvatske i Slovenije.

Mostar (BiH)

Kako piše CNN, Mostar je danas omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini, a njegovo glavno obeležje je Stari most. Njega su izgradile Osmanlije u 16. veku i dugo se smatrao jednim od najboljih primera balkanske islamske arhitekture. Most su u novembru 1993. godine srušile hrvatske snage tokom balkanskih ratova, a obnovljen je 2004. godine.

Korčula (Hrvatska)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Korčula (@visitkorcula)

Meštani kažu da je ovde rođen Marko Polo, dok Mlečani to osporavaju. U svakom slučaju, CNN ističe da je to grad svetske klase, s blistavo belim ulicama, kućama isklesanim od lokalnog kamena i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovde vladali vekovima, prenosi B92.net.

Piran (Slovenija)

Iako Slovenija ima samo deo obale između Italije i Hrvatske, na tom malom potezu se nalazi nekoliko prekrasnih gradova. Uključujući i Piran.

Pročitajte još:

Divnom arhitekturom i ribarskim brodićima usidrenim u maloj luci pomalo podseća na Veneciju.

Na CNN listi najšarmantnijih gradića Evrope, našla se „holandska verzija Venecije“ Hithorn, Gimarais (Portugal), Roskof (Francuska), Angijari (Italija), Nafplio (Grčka), Macara del Valo (Italija), Clovelly (Velika Britanija), Dinkelsbil (Nemačka), Kenmare (Irska), Reine (Norveška), Regencos (Španija), Tarnof (Poljska)

***
Bonus video: Slovenija, najčistija zemlja sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar