Budva
Budva; Foto: Michael Runkel / robertharding / Profimedia

Bedemi Starog grada iz 15. veka, najveće kulturno-istorijsko blago Budve, punih 30 godina su prepušteni propadanju. Situacija je sada postala alarmantna.

Potporni zid srednjovekovne tvrđave i kulturno-istorijski spomenik Citadela, jedan od najmonumenatalnijih objekata u Starom gradu, je u katastrofalnom stanju i urušava se sa morske strane, a to je posledica nebrige koja traje više od tri decenije, pišu Vijesti.

Kako kažu u Mesnoj zajednici „Stari grad“, upozoravali su unazad nekoliko godina i ukazivali da je stanje bedema sa morske strane izuzetno loše, ali se ništa nije uradilo.

”Ukazivali smo na ove probleme, ali nijednom se nije radila sanacija Starog grada sa strane mora nakon obnove od zemljotresa. Sanacija je potrebna svake godine zbog vremenskih neprilika koje polako uništavaju fasadu. Stari grad je dragulj koji moramo da čuvamo i održavamo pod hitno”, poručuju iz Mesne zajednice “Stari grad”.

Pročitajte još:

Oni su još pre dve godine uputili javni poziv lokalnim i državnim institucijama, upozoravajući da su najdragoceniji spomenik Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, bukvalno punih 30 godina prepušteni sami sebi, a da oštećenja nastala na tom kulturnom dobru predstavljaju ozbiljno upozorenje da je krajnje vreme da se krene u njihovu zaštitu, jer im preti urušavanje.

Tada su “Vijestima” iz Mesne zajednice saopštili da su ozbiljno zabrinuti stanjem u kome se nalaze bedemi, jer na pojedinim mestima nedostaje kamena koje je more odnelo.

Njihove strepnje su se nažalost obistinile, pa je sada stanje još ozbiljnije jer se potporni zid starogradske tvrđave urušava.

Stari Budvani su održavali bedeme, posebno sa morske strane, i to se uvek radilo isključivo sredinom januara i u februaru, zato jer su to vreme velike bure i oseke. Nivo vode je tada niži i oni su mogli da priđu zidinama i da saniraju oštećenja koja su nastala tokom godine.

Međutim, to se decenijama unazad nije radilo, pa su bedemi danas zapušteni, a njihovo stanje sa morske strane je zaista zabranjivajuće. Uzevši u obzir kulturni i istorijski značaj bedema, iz Mesne zajednice su poručili da je neophodno što pre zaštiti Stari grad i sprečiti dalje urušavanje.

U opasnosti i plaža Mogren

Ništa bolja situacija nije ni na plaži Mogren, jer kako su naveli tokom obilaska uvideli su da erozija obrušava stogodišnje borove i preti nestanku druge plaže Mogren.

Pročitajte još:

”Erozija preti stogodišnjim borovima na plaži Mogren i samoj plaži. Plaža Mogren je jedna od najlepših plaža u Crnoj Gori i Budvani su posebno emotivno vezani za nju. Propadanje plaže svima nama teško pada i zahtevamo hitnu sanaciju plaže. Zatekli smo radove na putu ka Mogrenu i želimo da uputimo sve pohvale na sanaciji puta koji se urušio prošle godine zbog vremenskih uslova. Svi zajedno moramo da sarađujemo da ovaj grad bude za primer svima u regionu”, kazali su u Mesnoj zajednici.

Javno preduzeće Morsko dobro izvršilo je nekoliko hitnih sanacija staze koja vodi ka plaži Mogren, a koja je usled nevremena uvek na udaru velikih talasa I neretko dolazi do oštećenja, kako šetališta, tako i ograda. Dugi niz godina ovo javno preduzeće vodi istraživanja oko erozije kojoj su, između ostalog, pogođena i plaža Mogren čija se veličina smanjila u proteklom veku.

***

Bonus video: Najlepše plaže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)