Hvar
Hvar; Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Turistički stručnjaci sa buking platforme "OVO Network" sastavili su listu najmirnijih evropskih destinacija za predstojeće praznike, a na njoj se nalaze i naši susedi.

Kombinujući relevantne podatke, kao što su nivo zagađenosti i stepen naseljenosti, sa servisa „Google Maps“, buking platforma je izdvojila tri grada koja su okarakterisana kao najmirnija mesta Evrope, prenosi B92.net. Hvar se našao u prva tri.

Hvar, Hrvatska

Impozantna utvrđenja dominiraju nad kućama od sivog kamena i narandžastih crepova, i ogledaju se u azurno plavom moru. U centru grada su jedan od najvećih trgova u Dalmaciji Trg Sveti Stjepana, čuvena katedrala Sveti Stjepana, kao i renesansno pozorište, jedno od prvih u Evropi. Na Trgu su i Zvonik, Gradska Loža, i Hektorovićeva palača iz 15. veka, a prepoznatljivi su po gotsko-venecijanskim prozorima.

Pročitajte još:

Grijer, Švajcarska

U ovo malo švajcarsko mesto turisti stižu zbog čuvenog sira, ali i zbog srednjevekovne tvrđave. ZHeraldički simbol osnivača zamka je ždral (na francuskom le grue), odatle počinje i ime mesta, Grijer (Gruyères). Zamak, oko koga se razvilo selo, osnovao je prvi grof od Grijera 1080. godine, a danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija ovog dela Švajcarske.

Zahara de la Sijera, Španija

Mali grad na jugu Španije karakterističan je po malom broju stanovnika, ali i po velikom broju dolina i jezera. Grad predstavlja svojevrsnu kombinaciju religijskih i uslužnih objekata, suvenirnica i barova, tako da za svakog ima po nešto, ali se opire masovnom turizmu, zbog čega se i našao u vrhu ove liste.

***
Bonus video: Slovenija, najčistija zemlja sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)