Letnja destinacija koja je pravi hit!

Kada se pomisli na letovanje, mnogima odavde na pamet prvo padnu Grčka ili Crna Gora. Ipak, sve popularnija među srpskim turistima je i Albanija. I to s razlogom.

Sa prosečnom letnjom temperaturom od 25 stepeni, izvanrednom prirodom i plažama koje se ubrajaju među najlepše u Evropi, Albanija i ovog leta toplo dočekuje goste.

A šta treba znati ako biste da letujete u ovoj zemlji koja izlazi i na Jadransko i na Jonsko more?

Kako putovati do Albanije

Najbolji izbor za putovanje do Albanije je put preko Kosova. Putovanje traje od osam do 12 sati, zavisno od mesta polaska i destinacije.

Državljani Srbije za ulaz u Albaniju mogu koristiti lične karte ili pasoše. Od januara 2021. godine i zvanično za ulaz građana Srbije u Albaniju nije neophodan pasoš.

Maloletna lica starija od 10 godina koja po zakonu u Srbiji imaju pravo na ličnu kartu s njom mogu ući i boraviti u Albaniji.

Državljanima Srbije koji nameravaju da u Albaniju putuju preko Kosova za prelazak administrativnih linija potrebna je važeća lična karta.

Maloletna lica tj. deca starija od 10 godina koja poseduju ličnu kartu s njom mogu putovati preko Kosova i Metohije.

Deci koja ne poseduju lične karte za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Albaniju potreban im je pasoš, pišu na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

U kom mestu letovati

Ukoliko putujete sa porodicom i decom, preporuka su omiljena porodična mesta – Saranda i Ksamil. A ako želite letovanje u mestima koja su najbliža Srbiji, preporuka je Drač. Od većih gradova na albanskom primorju pažnju zaslužuje i Valona.

Uz to, Albanija ima i drugih mesta koja su pravi dragulji, pa je prava avantura istražiti sve tamošnje lepote.

Toplo vreme pogodno za letovanje i kupanje u Albaniji, posebno na jugu zemlje, traje od kasnog aprila do ranog oktobra. Idealan period za letovanje u Albaniji je od sredine maja do sredine septembra, a pik sezone uz najveće gužve u gradovima i na plažama je standardno tokom druge polovine jula i u avgustu, piše albanija.rs.

Pročitajte još:

Najlepše plaže Albanije

Gjipe je plaža skrivena od pogleda planinama, savršena za one koji vole spokoj i opuštanje.

Do samog prilaza potrebno je pešačiti oko pola sata, ali kažu da vredi, pa mnogi posetioci odluče da ostanu u tamošnjem kampu noć ili dve.

Dhermi je jedno od najpoznatijih mesta u Albaniji i ima plažu sa sitnim šljunkom i neverovatno čistim morem.

Smeštena u južnom delu Albanije, Dhermi je jedna od dužih plaža i jedna od posećenijih, poznata i po dnevnim žurkama.

Drymades je plaža okružena stenovitim reljefom, a najčešće na njoj nema većih gužvi, pa je tu moguće istinski odmoriti i relaksirati se.

Ova plaža ima i deo sa šljunkom, ali i deo sa sitnim peskom, te je lako naći svoje idealno mesto.

Himara je poslednjih godina sve popularnija, ali nije izgubila svoj šarm, lepotu i mir.

Ovo mesto najčešće biraju ljubitelji nešto mirnijeg odmora, čak i u piku sezone.

Za Ksamil kažu da je prava evropska egzotika, pre svega zbog tirkizne boje mora, belog peska i tople vode.

Posebnu draž svemu daju manja ostrva u blizini do kojih se može doći pedalinama ili brodićima za samo par minuta.

Smeštaj

U Draču u hotelu sa četiri zvezdice all inclusive ponuda može da vas izađe oko 60 evra po danu po osobi.

S druge strane, smeštaj u Sarandi na 100 metara od plaže košta već od 20 evra, pa naviše za noćenje s doručkom po osobi.

Luks varijanta – all inclusive ponuda u hotelu na plaži sa pet zvezdica u mestu Golem košta nešto više od 70 evra po osobi po noći.

Dakle, Albanija je svakako zemlja koja nudi za svakog ponešto – divne plaže zbog kojih ćete pomisliti da ste negde u tropima, ljubazni lokaci, ukusna hrana, ali i prilično povoljniji smeštaj u odnosu na slične letnje destinacije.

Komentari

Svi komentari (18)