Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mnogi ovih dana komentarišu da bi samo da "pobegnu u neku šumu" od gradskog haosa i ljudi, samo da se napune energijom. Pa, ako ste izgustirali Adu Ciganliju, Košutnjak i Zvezdarsku, preporučujemo vam nekoliko prigradskih šuma koje mogu da budu novi izazov, a smeštene su na manje od sat vremena vožnje od centra Beograda.

Lipovička

Lipovička šuma se prostire na severu Šumadijskog pobrđa, leži na Ibarskoj magistrali oko 25 kilometara jugozapadno od Beograda i sa njenih proplanaka pruže se pogled na grad ali i planine Šumadije. Većim delom je listopadna, prošarana rečicama i potocima, sa nekoliko većih izvora. Staze nisu baš uređene, pa bi šetnja mogla da bude prava avantura, a usput biste mogli da sretnete i srne, fazane, zečeve…

Stepin Lug

Ranije poznat kao Titov Gaj, Stepin Lug je memorijalni kompleks sa šumom površine od 8,5 kilometara kvadratnih, udaljen od centra Beograda oko 13 kilometara i ušuškan između opština Voždovac i Zvezdara. Staze su idealne za duge šetnje, postoje i izvori pitke vode, a od divljih životinja u šumi žive zečevi, fazani, divlje svinje.

Avala

Avala je sva u šumi, u kojoj raste skoro 600 različitih biljnih vrsta. Zaštićene životinjske vrste koje se najčešće sreću na ovom području, su srna, zec, jazavac, veverica, sivi puh, kuna zlatica, kuna belica, jerebica, golub grivnjaš, prepelica, šumska šljuka… Staze su uređene, a uspon na Avalu obavezno uključuje obilazak Spomenika neznanom junaku i vidikovac kod Avalskog tornja.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma je močvarna šuma kod naselja Progar, na 30 km od centra Beograda, i od 1965. je zaštićen spomenik prirode. Na njenoj teritoriji posebno je zastupljen hrast lužnjak, a mangulice su postale zaštitni znak ovog kraja. Bojčinskom šumom lutaju i divlje svinje, srndaći, zečevi… U uređenom delu se često organizuju kulturno-zabavni programi, a baze i spomenici svedoče o njenom istorijskom značaju.

Kosmaj

Kosmaj je navodno i dobio ime kao spoj keltske reči „cos“, što znači šuma i proindoevropske „maj“, što znači planina – i danas je obavijen stoletnim šumama bukve, hrasta i četinara. Usput nailazite na manastire, fantastične vidikovce, istorijske spomenike, a možda i na neke divlje zverke. Nekada je bilo i vukova, više ih nema.

Pročitajte još:

Zabran

Zabran je šuma i park kod Obrenovca, jednim delom izlazi na reku Savu, drugim dodiruje reku Kolubaru i važi za omiljeno izletište. Ima šetalište, klupice i stolove, staze za rekreaciju, a u blizini i restorane i bazene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar