Dubrovnik
Dubrovnik; Foto: Peter Erik Forsberg/Lifestyle / Alamy / Alamy / Profimedia

"Doneo račun, i kaže "evo sa popustom malim"".

„Srbin u Dubrovniku, utisak“, tema je koju je na hrvatskom Redditu pokrenuo jedan Beograđanin nakon samo jednog dana provedenog u tom gradu. To mu je, po svemu sudeći, bilo dovoljno za doživljaj za pamćenje – i prepričavanje.

„Juče sam došao iz Dubrovnika, proveo jedan dan. Generalan utisak je da su svi jako ljubazni, prodavačice, konobari, svi redom. Cene su veće, je*i ga to je ipak ekskluzivno mesto, mada nisam naišao na čuvenu skupu kafu u Dubrovniku. Poručio sam kafu u samom centru starog grada, na onom glavnom šetalištu. Poručio sam espreso sa mlekom, i još objašnjavam konobaru nešto, on me pita da li da stavi u veću šolju, ja mu pričam itd…..čuo je moj srpski/beogradski akcenat. Doneo račun, i kaže „evo sa popustom malim“, ja pogledam cena 2,8 evra. Da li je on dao meni popust jer sam „naš“, ili je bio neki happy hour nemam pojma. Ali to je stvarno bilo prepovoljno za takvu lokaciju piti kafu“, konstatovao je.

Što se tiče samog grada… „Dubrovnik kao Dubrovnik, je nešto najneverovatnije, bio sam na zidinama, grad je prekrasan. Već sam se očekivao da bude lep, ali Dubrovnik je zaista nešto posebno. Iznenadio sam se da ima i pravoslavna crkva svetog blagovještenja u samom centru. Niko mi nije razbio kola, sve je bilo fenomenalno. Veliki pozdrav iz Beograda“, zaključio je.

Mnogi su se javili da mu objasne da je dobio „popust za domaće“ („Meni daju uvek kad odem u Hrvatsku“), te da su „svi normalni ljudi dobrodošli kod drugih normalnih ljudi“, a „možda je i konobar bio Srbin, mnogi dolaze raditi sezonu…“

Pročitajte još:

Ipak, čini se da su neki bili iznenađeni što uopšte ima potrebu da napominje da mu „niko nije razbio kola“.

„Simptomatično da svako toliko dolazi ovakav post, zar je stvarno kod vas takav loš dojam o Hrvatskoj?“, pitaju se.

„Vezano za to, baš mi bude bizarno kad neko iz Srbije dođe pitat treba li se brinit ka turist u Hrvatskoj. Razumin zabrinutost al brate šta nas pitate, pa di su svi ovi Srbi šta ih je puna Dalmacija svako lito? Svi prešućuju da su bili u Hrvatskoj ili? Kad bi tija ić u Beograd ne bi pita Beograđane nego poznanike koji su bili gori, a ima ih sigurno 20tak“, jedan je od komentara.

Pa, kakvi su utisci vas koji ste letovali u Hrvatskoj?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare