„Beograđani, nosite svoje smeće kući“

Putovanja 14. avg 202010:01
Podeli:
Stara planina, Tupavica
Foto: Shutterstock

Stara planina jedna je od najinteresantnijih turističkih destinacija aktuelne sezone, ali se s naraslim interesovanjem turista lokalci se paralelno suočavaju i s jako lošim navikama nekih od njih.

„Evo kako danas izgleda izletište kod vodopada Tupavica na Staroj planini! Dragi Beograđani, Novosađani i ostali sugrađani koji ovu godinu koristite da otkrijete čari Srbije, ponesite svoje smeće sa sobom!“, napisala je jedna članica Facebook grupe „Putujmo po Srbiji“ podelivši fotografije na kojima se vidi gomila đubreta ostavljenog nakon nekog roštiljanja.

Stara planina
Foto: Facebook/Milica Markovic

Post je izazvao mnoštvo reakcija i podeljen je skoro 200 puta.

Pročitajte još:

Beograđani i Novosađani su se osetili prozvano, što je na trenutak skrenulo pažnju sa suštine, ali dok se neki još raspravljaju ko gde baca smeće i kakve to veze ima s gradom iz kojeg dolazi, ostaje činjenica da je Stara planina ovih dana privukla mnogo bahatih turista koji ne cene vrednost njene netaknute prirode, ne razmišljaju i nemaju osnovnog vaspitanja. I to je sramota svih nas.

„Mole se ‘ljubitelji prirode’ da svoje đubre ponesu sa sobom i bace u najbliži kontejner. Stara planina i okolina su ovih dana okupirani đubretom koji su nesavesni posetioci ostavili za sobom. Stvarno nema smisla…“, nadovezala se još jedna članica, skrenuvši pažnju na akciju čišćenja prostora oko Zavojskog jezera.

"" Gospodo "" skupite svoje djubre ne ostavljajte da vam drugi skupljaju, čuvajte ovu lepotu na Zavojskom jezeru. Hvala

Posted by Marijana Trickovic Zivkovic on Понедељак, 03. август 2020.

Kako to obično biva, svi se u komentarima zgražavaju i osuđuju takvo ponašanje, ali ne bi bilo loše da ove slike sa sve komentarima dođu i do onih koji imaju običaj da nakon uživanja u prirodi „zaborave“ da pokupe smeće. Ako osete bar malo stida – možda ima šanse za njih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar