Foto: Shutterstock, Instagram/annabelmaud

Anabela se s porodicom preselila na Island, kaže želela je da odgaja dete na svojoj destinaciji iz snova, trećoj najsrećnijoj na svetu. Izdržala je tamo jedva godinu dana.

Da li ste nekad proveli odmor na mestu za koje ste pomislili da biste mogli tamo da živite? Taj osećaj odveo je Britanku Anabel Fenvik Eliot na Island. Ipak, zažalila je zbog odluke, kaže da je odmor jedna stvar, a život tamo nešto potpuno drugo – svoja iskustva podelila je za Telegraph.

Anabela je prvi put pomislila da bi se preselila 2018. godine, kad je autobusom putovala po Islandu i kroz zamagljeni prozor gledala vulkanske tundre.

„Upravo smo bili prošli pored jedne od onih hobitskih kućica – udobne crvene kolibice sa krovom prekrivenim mahovinom. Ukratko, san za introverta poput mene. Želela sam da živim ovde, a ne da se guram u malom stanu u Londonu nakon raskida“, kaže Anabela.

Četiri godine kasnije, kad je njenom vereniku ponuđen posao pilota helikoptera na Islandu, nije joj bilo potrebno ubeđivanje.

„Međutim, nisu me samo zapanjujući pejzaži i ljupke kućice toliko očarale. Prema Svetskom izveštaju o sreći 2023, Island je treće najbolje mesto za život na planeti (odmah iza Finske i Danske) kada su u pitanju faktori kao što su zdravlje, bogatstvo, sloboda, društvena podrška i duh zajednice. Ujedinjeno Kraljevstvo je, poređenja radi, trenutno na 19. mestu te liste“, istakla je.

Preselili su se u avgustu 2022, samo 14 dana nakon što se porodila. I tamo „izdržali“ tačno godinu dana.

„Island ostaje među mojim omiljenim zemljama na svetu za posetu, ali ne znam kako su njeni stanovnici tako srećni“, kaže Anabela. „Doduše, naša situacija nije pomogla. Preselili smo se samo 14 dana nakon što sam carskim rezom rodila sina. Iako Island nije članica EU, Bregzit je administraciju pretvorio u noćnu moru. Mog verenika Nemca dočekali su raširenih ruku, dok ja nisam mogla da dobijem ni bankovni račun, a kamoli zdravstveno osiguranje, tako da sam se stalno vozikala tamo-amo u Britaniju, sama s detetom, što nije bilo zabavno“.

Nestvarna priroda i sulude cene

Island – jedan od geološki najmlađih delova sveta i verovatno poslednji koji su ljudi naselili – mesto je ekstrema.

„Gledano iz visine, Island se može pohvaliti nekim od najspektakularnijih prizora koje ćete ikada videti – ogromni gejziri i pukotine iz kojih izbija lava; reke boje žive i smaragdne doline; plavi glečeri i crne peščane plaže. Iz praktične perspektive, međutim, malo toga je dostupno (više od polovine stanovništva zgusnuto je u glavnom gradu Rejkjaviku, gde je kirija preskupa) i skoro ništa ne raste, tako da je domaća hrana blago rečeno neobična (da li biste probali fermentisanu ajkulu, na primer?), a ostalo je sve iz uvoza po suludim cenama.“

Pročitajte još:

Nisu samo namirnice preskupe na Islandu, nastavlja.

„Zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj i složenoj ekonomiji, jako je teško nabaviti proizvode koji su u ostatku sveta standard (nema Amazona, iBaja, Starbaksa ili Meka), a oni koje možete pronaći koštaju previše. Vrhunac ovog problema je alkohol, koji je oko tri puta skuplji nego u Britaniji i ne može se kupiti u supermarketima, niti bilo gde osim u posebnim prodavnicama pića, kojih je malo, zatvaraju se u 20 sati i uopšte ne rade nedeljom i državnim praznicima. Za Božić nam je ponestalo vina i moji rođaci koji su nam došli u posetu bili su užasnuti što su novogodišnje praznike morali provesti uz prazne čaše“.

Mnogo čudnih pravila

„Na Islandu postoji užasno mnogo pravila. Sve do 1980-ih pivo je bilo potpuno ilegalno, televizija je bila zabranjena četvrtkom i tokom jula, kako bi se „promovisalo druženje“, a stanovnici Rejkjavika nisu smeli da drže pse kao kućne ljubimce. Ovih dana, u pošti vlada zastrašujuće stroga politika – paketi koje mi je slala majka redovno su otvarani, a njihov sadržaj oporezivan (uključujući – ne šalim se – pidžamu i rođendansku čestitku za unuka). S druge strane, sistem na Islandu sjajno funkcioniše, tako da nećete pronaći loše puteve ili aljkav korisnički servis“, konstatovala je Anabel, a onda prešla na „prednosti“.

„Budimo pošteni, ova zemlja ima i mnogo prednosti koje mogu da zasene nedostatke. Visoke cene učinile su da ovo ostrvo bude ekskluzivno tako da su luksuzni hoteli izvrsni, uglavnom nema gužve i vrlo je malo huligana. Islandski je bizaran, neverovatan i zbunjujući jezik, ali engleski je široko rasprostranjen. Njihov smisao za humor je divno mračan. Voda za piće je neverovatno čista. Javni bazeni su besprekorni i ima ih mnogo. Polarna svetlost pali nebo tokom zime. To je takođe jedno od retkih mesta na svetu gde nema komaraca – oni ne vole takvu klimu. Ali, ko može za to da ih krivi?“

„Vreme nas je dokrajčilo“

Anabel i njenu porodicu je, priznaje, „dokrajčilo“ upravo vreme.

„Nije bila čak ni zima (kad smo bili tamo, Island je zabeležio najhladniju zimu u 100 godina), tokom koje sunce izlazi samo nekoliko sati dnevno, a sneg je redovno padao. Bilo je nečeg dramatičnog i novog u tome. Leti Sunce uopšte nije zalazilo nekoliko meseci, što me je zbunjivalo i izazivalo nesanicu, a bilo je još previše hladno da bi se uživalo na otvorenom.“

Pročitajte još:

U takvim surovim uslovima ona misli da je tajna sreće stanovnika tih krajeva.

„Možda je baš to razlog zašto su Islanđani toliko srećni i zašto su nordijske nacije uvek na vrhu liste najsrećnijih. Morate biti napravljeni od čvrstog materijala da biste izdržali tako oštre uslove. Kad smo prvi put sreli našu komšinicu Ejglo, lutala je okolo na snežnoj mećavi, samo u majici i sandalama s otvorenim prstima, sa velikim osmehom na licu. A nije čak ni bila pijana – bila je nedelja. Da rezimiramo: svako bi trebalo da poseti ovu bajkovitu zemlju pre nego što umre. Ali vrlo malo njih moglo bi tamo da živi“, zaključuje Anabela.

*“O nekoj zemlji možete puno saznati preko njenog nacionalnog prevoznika, a „Icelandair“ je savršen primer. Moderan je, otmen, pouzdan i piloti imaju dobar smisao za humor, ali hrana je čudna. Najjeftiniji povratni letovi iz Londona koštaju oko 135 funti. „Play“, nacionalni low cost prevoznik, takođe je sjajan jer leti i do manjih aerodroma i nudi povratne karte do Londona za 80 funti.

Imajte na umu da se vulkanska aktivnost povećala u poslednjih nekoliko nedelja pa je za putnike izdato upozorenje: Zemljotresi i naznake vulkanske aktivnosti povećani su na poluostrvu Rejkjanes, jugozapadno od Rejkjavika. 18. decembra 2023. dogodila se vulkanska erupcija 3 kilometra severno od grada Grindavika. Islandske vlasti nastavljaju da pomno prate to područje. Neki autoputevi su zatvoreni i savetuje se da se držite podalje od tog područja. Moguće je da će doći do još erupcija. Glavni grad Rejkjavik i ostatak Islanda nisu bili pogođeni ovom erupcijom. Pratite lokalne medije i sledite uputstva vlasti o putovanju u to područje“, kaže Anabela.

Za kraj je navela i pet stvari koje ne smete propustiti na Islandu: „Posetite geotermalne bazene, vozite se helikopterom, posetite Vestmanova ostrva, idite na foto-safari i istražite jug zemlje.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare