10 prizora Stare planine u jesen kao iz bajke

Putovanja 03. okt. 202122:55
Podeli:
Foto: Zamfir Cristian Ion / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko puta vam se dogodilo da na društvenim mrežama vidite predivan prizor i oduševite se kada saznate da je u pitanju Srbija? Evo nekoliko baš takvih, sa Stare planine.

Stara planina je čuvena po strmim liticama, vodopadima, poljima šumskog cveća i bujnim šumama koji privlače posetioce tokom cele godine. Na jesen dobija poseban šarm, što dokazuju i fotografije sa te planine.

 

Lekovite biljke i pečurke se nalaze na svakom koraku, a o njihovoj primeni najviše znaju meštani okolnih sela koji su uvek radi da dočekaju posetioce.

*

Deo koji čini međudržavnu granicu sa bugarske strane nazivaju istim imenom, dok je u Srbiji za to područje ustaljen naziv Stara planina.

Po ovom planinskom masivu je čitavo Balkansko poluostrvo dobilo ime, a reč balkan je u bukvalnom prevodu – planina. U vreme Rimljana, venac je nosio naziv Haemus, što je označavalo brdoviti kraj.

*

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elina (@aphraelli)

Planina ima potencijal da postane jedno od najboljih skijališta u državi i regionu, zahvaljujući opremljenosti žičarama, ski liftovima i gondolom, kao i prirodnim uslovima koji na njoj vladaju.


*

Ovo je ujedno i omiljena destinacija biologa koji Staru planinu nazivaju ostrvom sa blagom, zbog raznih vrsta biljaka i životinja koje se ne mogu naći u drugim delovima Srbije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sue Wolfe (@suewolfe4943)

Stara planina ima bogatu istoriju, a u narodu je poznata i po brojnim legendama koje se za ovo mesto vezuju. Jedna od njih je legenda o zakopanom blagu, pa tako meštane ne iznenađuje kada čuju neobične zvukove, bušenje i kopanje jer znaju da su tragači u potrazi za blagom ponovo došli.

Ima i avanturista koji ovu legendu ne shvataju ozbiljno i ne dolaze sa opremom da istražuju teren, već više iz znatiželje. Svakako da ima i onih koji su spremni da krenu u lov na blago čije poreklo na ovim prostorima vodi još od starih civilizacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VK Pixels (@vk_pixelss)

*

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Stojanović (@markodvetackev)

Ako ste ljubitelj netaknute prirode i želite da odete na par dana daleko od gradske gužve i provedete vreme sa prijateljima i na svežem vazduhu, onda treba da posetite Staru planinu.

***
Bonus video: Gostilje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar