Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/reddit/CrazyFuckingVideos

Snimak od kojeg se okreće želudac.

Snimak koji se širi mrežama navodno je napravljen u Beogradu na vodi, a pokazuje u kakvim uslovima rade građevinari.

„Šlem je tu… Onda ok“, pokušao je bude duhovit korisnik koji je video podelio na Redditu, budući da vidimo radnike na skeli na visini od preko 15 spratova bez ozbiljnije zaštitne opreme.

Snimak iz „alternativnog univerzuma gde ni uže nije izmišljeno“ je šokirao strance, kažu da im je fizički loše samo dok ga gledaju, okreće im se želudac i klecaju im kolena. Zahvaljuju sudbini što nemaju tako opasne poslove i kažu da nema para za koje bi to prihvatili. Kad su saznali da je snimljeno u Srbiji, pretpostavili su da momci to rade za manje od 15 dolara po satu.

„Video je iz Srbije, mislim da se projekat zove Belgrade Waterfront. Poznato je da tamo građevinski radnici doživljavaju nesreće i ginu, što se gura pod tepih, a o tome niko ne govori. (Projekat je veoma skup, a radnici i dalje rade u nehumanim uslovima)“, dodao je korisnik.

Međutim, onda je neko to podelio na srpskom Redditu i ispalo je da je ovo „normalno u Srbiji“.

„Zavisi gde se radi. Recimo u rafineriji u Pančevu moraš biti vezan sa dve kuke apsolutno stalno, na visinama iznad 1,80m. E, sad, rafinerija prati svetske standarde, tj. i evropske i američke po pitanju zaštite na radu. Kad odeš ovako na neko gradilište, eto čisto malo da se ispoštuju pravila dobiješ šlem, i traže ti radne cipele sa zaštitnom kapom, i to je kao to. Uglavnom su to sve shady firme koje ni nemaju zaštitnu opremu u svom inventaru, eventualno imaju po par komada radi reda“, napisao je jedan iskusni skelar, zaključivši da „retko gde se poštuju pravila, i to su uglavnom strane firme kod nas“.

Pročitajte još:

„Ovo je klasika, ja sam pre par dina na Zlatiboru na hotelu Tornik nit mamuran nit pijan gruvao danima bez ikakve zaštite, uh bi naopako kad jednom blok jedan pade na nepunih pola metra od mene što navede poslovođu da nas pita što nemamo kacige“, prisetio se drugi.

Treći kaže – „navikneš se“.

„Kao neko ko je radio na ovom poslu (ne baš na ovolikoj visini), mogu ti reći da se navikneš nakon nekog vremena. Prvi dan na poslu mi na četvrom nivou bilo baš frka, par dana kasnije bez ikakvog problema sam mogao na bilo koji nivo, a pritom sam neko ko je imao nezamislivu strah od visine prethodno“, pohvalio se.

***

Bonus video: Zašto je Beograd na dnu lestvice po kvalitetu života građana?